Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

A mesék világa olaszul

Újra szeretnénk megszólítani a kisgyermekes szülőket és persze magukat a gyerekeket is legfrissebb írásunkban.

Az elmúlt, igen hosszú időszakban sajnos a gyerekek picit háttérbe szorultak, pedig egyre újabb és jobb lehetőségek állnak a rendelkezésünkre akkor, ha a legapróbbakat ezzel a szép nyelvvel szeretnénk megismertetni.

Erre pedig nincs jobb módszer a meséknél. Arra vetemedtünk tehát, hogy egy újabb gyűjtést végezzünk azokból az oldalakból, elérhető linkekből és segédanyagokból, amelyek lehetővé teszik a lelkes anyukák és apukák számára azt, hogy a kicsiknek olaszul meséljenek.

Számos olyan olasz nyelvű oldalt szeretnénk ajánlani, amelyek tömegével ontják a meséket – ezeket esténként együtt olvasgatni igazi élmény a nyelvet szerető szülőnek és a kíváncsi gyerekeknek is.

Lopva, és nem szívesen jegyzem meg, bár manapság elkerülhetetlen és megkerülhetetlen lehetőség az audio-mese. Nagyon klassz tud lenni ez is – mi inkább napközbeni kikapcsolódásra javasolnánk az audio-verziót, este talán mindenkinek jobb odabújni és együtt olvasgatni. De ez egyéni preferencia kérdése is persze, és a mai rohanó világban sajnos a rendelkezésre álló időé is.

Nézzük, milyen lehetőségekhez nyúlhat a szülő abban az esetben, ha szeretné kicsit feldobni az esti meséket ezzel a gyönyörűen éneklő és hullámzó nyelvvel, ami mindenki fülébe könnyen belemászik.

 

Fabulinis

A Fabulinis oldalán minden mese elérhető hangos formában, ám az olvasós kedvűeknek sem kell aggódni, alatta ott van a mese szövege teljes terjedelmében. Itt nem csak a klasszikus meséket érhetjük el, de vannak az oldal szerkesztői által írt mesék, sőt, még az olvasók által beküldöttek legjobbjai is megtalálhatók.

 

Portale Bambini

A következő oldal egy nagyobb merítés lesz, hisz itt a szintén elérhető klasszikusok kiegészülnek Andersen, a Grimm fivérek vagy La Fontaine meséivel, sőt, még az egyes nemzetek jellegzetes meséi közül is lehet válogatni. Igazi kincsesbánya.

 

Favole della Buonanotte

Az esti mesék oldalán témakörönként vadászhatunk. Vannak itt mesék a bizalomról, kíváncsiságról, szeretetről, ünnepekről – csak válogatni kell. Itt a hangos anyagok hiányoznak, felolvasásra viszont nagyon is alkalmas az oldal!

 

Il Fantamondo

Egy picit egyszerűbb szerkesztésű oldal a fantamondo-é, de a listájuk mesékből igen hosszú, jut bőven hetekre elegendő muníció innen is.

 

Bimbi sani e belli

A Bimbi sani e belli is egy jó adag mesével kecsegtet, itt is találhatunk Grimm és Andersen meséket sok más klasszikus és kevésbé klasszikus történet mellett.

 

Cose per crescere

Utolsó ajánlásunk pedig szintén egy kicsit vegyesebb merítés, sok esetben viszont nincs átfedésben a többi oldallal, így picit eltérő tartalmak válnak elérhetővé a számunkra.

 

Tutto per bimbi

És a végére nem tudtunk ellenállni ennek az oldalnak alább. Az alkotók szerint a mesélést nem lehet elég korán kezdeni, már a szülés előtt, amikor a baba az édesanyja hasában van, akkor is kész fülelni a kedves szavakat, így hát, aki nem rest, bizony, már a pocakjának mesélhet! A honlap egy hatalmas gyűjtemény az amazonon elérhető mesekönyvekből:

Reméljük, hogy új lendületet és inspirációt tudunk adni azoknak a kisgyerekes szülőknek, akik hozzánk hasonlóan fontosnak tartják az olasz nyelvet már az élet igen korai szakaszában is.

Szép közös estéket kívánunk!