Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Letizia Battaglia fotókiállítása

Letizia Battaglia fotókiállítása – A szépség mindenekfölött a Budapest FotóFesztivál keretében.

2021. április 22. – május 20. | Olasz Kultúrintézet – Xénia Galéria
Online kiállításmegnyitó: április 22, csütörtök, 18:00

Nagy örömmel jelentjük, hogy az idei Budapest FotóFesztivál keretében a világhírű palermói  fotóriporter, Letizia Battaglia A szépség mindenekfölött című tárlata érkezik az Olasz Kultúrintézet Xénia Galériájába.
Letizia Battaglia a ma is élő fotográfus legendák egyike, idén töltötte be 86. életévét. 1935-ben született Palermóban, a 70-es és 90-es évek között a L’Ora című napilap fotóriportereként dolgozott, ezáltal testközelből fotózta az akkori évtizedekben dúló legkeményebb maffiaháborúk nyomait.
1985-ben első európai nőként nyerte el New York-ban a neves Eugene Smith-díjat, majd a későbbiekben is számos nemzetközi díjjal jutalmazták rendkívüli érzékenységű társadalomábrázoló
fotóit. Battaglia sokoldalú, fáradhatatlan érdeklődése, munkája egyéb területeken is megnyilvánult:
a fotózás mellett dolgozott rendezőként, folyóiratszerkesztőként és városvezetési tanácsosként is, mindemellett aktív környezetvédő. 1991-től a csak nők által szerkesztett Mezzocielo című, kéthavonta
megjelenő kulturális, politikai és környezetvédelmi folyóirat igazgatója.

A Budapestre érkező kiállítás központi témája a nő, a női szépség. A tárlat 30 fotográfiája különböző
korú nőket ábrázol, egészen eltérő szituációkban és környezetekben. Néhány kép Battaglia korai fotóriporteri munkásságának idejére nyúlik vissza, amikor a 80-as, 90-es évek kegyetlen maffiaháborúi zajlottak Palermóban. A címben említett szépség egyértelmű utalás a kortól és kontextustól független női szépségre.
Így elmélkedik Letizia Battaglia a tárlatban bemutatott fotókról: „Háborúk, környezetszennyezés,
szegénység. maffia, a fotósok mindenhol ott vannak és mindenről be akarnak számolni. Majd elérkeznek azok a pillanatok, amikor mindez elviselhetetlenül feleslegessé válik, és mást keresel. A békét keresed, egy simogatást, egy mosolyt. Egy nő egyszerű, meztelen teste, nekem ma, 86 évesen,
az maga a szépség. Egy kislány komoly pillantása, amit véletlenül elkapok, az maga az öröm. A többit elvégzi a fényképezőgép.”
A kiállítás keretében május 18-án (20:00) a Távmozi platformon vetítik majd Kim Longinotto angol
rendező, Letizia Battaglia munkásságáról szóló dokumentumfilmjét: Shooting the Mafia (Aki a maffiát fotózta), amelyet a tavalyi Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon mutattak be (BIDF).
Április 22-én, csütörtök este 18:00 órától élőben követhetik az Intézet Youtube csatornáján a kiállításmegnyitót és bízunk benne, hogy érdeklődő közönségünk hamarosan élőben is megcsodálhatja a neves fotós képeit a Xénia Galériában.

A kiállítás, amint a járványügyi szabályok lehetővé teszik, élőben is látogatható lesz május 20-ig.

Nyitvatartás: hétfő – péntek 15.00-20.00
IIC Youtube csatorna linkje: https://www.youtube.com/channel/UCZGRjeHbeGSEHOrcJ8olkMg

További információ:

Olasz Kultúrintézet
www.iicbudapest.esteri.it
Tel. +36 1 483 20 40
ufficiostampa.iicbudapest@esteri.it