Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Giovanni Paisiello – Holdbéli világ – premier Budapesten

Holnap, azaz 2014. szeptember 15-én, este 7 órakor Giovanni Paisiello vígoperájának modern kori premierjére kerül sor – hol máshol, mit az Olasz Kultúrintézetben.

Milyen szép a hold!… egy álcsillagász távcsövén keresztül, a földről kémlelve. Pláne ha az utazást egy erős altató helyettesíti, s az álomban találkozni lehet szép, szelíd leányzókkal, akik imádják a vén félnótásokat. Ez égi csalás hátterében természetesen megtalálható a pénz, az eladó sorban lévő fruskák, egy félrevezethető, gazdag polgár apa; az egészet pedig élővé varázsolja Goldoni tolla és Paisiello muzsikája.

A Holdbéli világot Paisiello, a népszerű vígopera-szerző oroszországi tartózkodása alatt írta, amikor II. Katalin cárnő vendége volt Szentpéterváron, akinél udvari karmestesterként és zenetanárként szolgált. Az operát Carlo Goldoni szövegével 1783-ban mutatták be az új cári kőszínház megnyitásakor, II. Katalin Őfelsége megkoronázása alkalmából.

Az Olasz Kultúrintézetben bemutásra kerülő változat, Franco Piva átiratában a mű modern kori premierje. A színpadra állítás minimalista eszközökkel történik (rendező: Nagy Péter – díszlet és jelmezek: Gelesz Hanna), a hat énekhangra írt szerepet teljes egészében a római Santa Cecilia Konzervatórium növendékeiből álló társulat adja elő. Közreműködik az intézettel gyakorta együttműködő Liszt Ferenc Kamarazenekar, vezényel Franco Piva.

paisiello előadás

Giovanni Paisiello (1740-1816) Taranto városában született, s a nápolyi S. Onofrio konzervatórium tanulója volt 1754-1763 között. Már fiatalon lenyűgöző tehetségről tett tanúbizonyságot, így nem csoda, hogy 1776-ban meghívást kapott a cári udvarba. Kb. 8-9 évet töltött ott, ebből a korszakból származik a Holdbéli világ (Il mondo della luna, 1782.).

A cári udvar után megfordult Bécsben, II. József udvarában; majd visszatért Nápolyba. A korabeli arisztokráciától való eltávolodása okán kegyvesztetté vált, így nem csoda, hogy 1802-ben elfogadta Bonaparte Napóleon meghívását, és Párizsban is eltöltött egy évet.

Később visszatért Nápolyba, itt is halt meg 1816-ban.

Operáinak száma szépen gyarapodott, karrierjének végén majd’ 100 mű megírását tudhatta maga mögött, amelyek közül számos már a maga korában is hatalmas sikert aratott.

Az Olasz Kultúrintézetben látható premierre a belépés ingyenes. Kötelező regisztráció: iicbudapest@esteri.it

Foglalt helyek az érvényes “Intézet Barátai Klub”-kártyával rendelkezők számára.

Bővebb tájékoztatás:

Olasz Kultúrintézet

Tel. +36 1 483 20 63

info.iicbudapest@esteri.it