Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Nyelvtanulás

Az idegen nyelv egy csoda. Azt tanulgatni, a struktúráját megismerni mindig érdekes vállalkozás. Szerencsés esetben az ember maga választja meg, melyik nyelvvel ismerkedik közelebbről.

Ennek mentén a gondolatok sorából kihagyható a magyar iskolarendszer keretein belül zajló tanítás, és a valós nyelvtanulásra kellene koncentrálni. Arra a fajtájára, amelyhez nemcsak a nyelvtan felületes ismerete és egy használható szókincs tartozik, hanem az igény az adott nyelvhez kapcsolódó ország, kultúra, művészet, jellegzetességek és akár emberek megismerésére. Ennek része a tanuláson túl az idegen, vagy inkább ismerni kívánt nyelv mindennapokba való beépítése is, hisszük, hogy ez másképp nem is megy. Persze, nyilván ki lehet költözni az adott országba, de ez azért nem mindenkinek opció. Sajnos még a viszonylag gyakori utazások is nagy anyagi terhet jelentenek, és nem csak akkor, ha valakinek mindenáron a japán nyelv a passziója.

A mindennapokba viszont ? hála az Internetnek ? viszonylagos egyszerűséggel lehet idegen nyelvű, vagy konkrétabban olasz tartalmakat csempészni. Az oldalunk megfelelő pontjain könnyen lehet linkeket és a legkülönfélébb témájú olasz honlapokra mutató forrásokat találni. Könnyen bukkanhatunk érdekes tartalmú cikkekre, gyorsan lehet információkat találni az olasz közélet, művészet, politika, irodalom, bulvár területein a legnagyobb olasz lapok portáljain. A youtube kiapadhatatlan forrása a főleg zenés hangzóanyagoknak, de akár interjúknak, filmrészleteknek is. Igyekszünk azért sok területet lefedő forrásokkal bombázni mindenkit, hátha épp erről az oldalról vezet az út egy korábban nem ismert irányba.

Nyelviskola

Biztosan sokan kipróbálták már a nyelviskolai keretek között zajló tanulást, hátha működik, hiszen számtalan ember választja ezt a tanulási formát. Sok és vitathatatlan előnye közé sorolható a rendszeresség, a kedvező óradíj, a csoportok kicsi létszáma. Viszont a tanulási tempója minden embernek más, és ha ezt nem vesszük figyelembe ? márpedig egy több emberből álló csoportnál ez szinte lehetetlen, de legalábbis rettentő nehézkes ? akkor a csoportos nyelvtanulás egy halva született ötlet. Valószínűleg az iskolai oktatásnak is ez a végzete, csak ott a kötelező jellege miatt plusz akadályok vannak a tanárok elé helyezve. Így tényleg bonyolult dolog eredményt produkálni.

Magántanár

Nyilván szubjektív, hogy kinek milyen módszer működőképes, de nagy valószínűséggel a magántanár-egy diák párost hatékonyságban semmi nem tudja felülmúlni. Igaz, hogy ez a megoldás költségesebb, ugyanakkor sokkal rövidebb idő alatt lehet egy elfogadható szintre eljutni, ennek megfelelően a relatív végösszeg ? mondjuk egy nyelvvizsgáig ? lehet, hogy nem is sokban tér el – mondjuk egy nyelviskolához képest.