Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Bagnoregio – egy különös hangulatú épülettel

Bagnoregio egy gyönyörű kisváros, Rómától északra, attól kb. 125 km-re található.

Ám a kisvárosban egy olyan épület van, amely az olvasókat igazán megragadhatja, ez pedig nem más, mint Patrizio Fradiani olasz, de Chicago-ban tevékenykedő építész birodalma, ami a Domus Civita nevet viseli.

Az építész, aki egyébként a Studio F nevű céget vezeti az Egyesült Államokban, néhány éve megvásárolta a fent említett város egyik, igen hosszú évszázadokra visszatekintő történettel rendelkező házát, amely azidőtájt nem volt éppen kifogástalan állapotban.

domus-civita-regi

A hosszas felújítás során az építész törekedett arra, hogy az épület és a természet viszonyát ne bontsa meg. Amennyire csak lehet, megőrizte a ház eredeti formáit, helységeit, és az organikusságot szem előtt tartva, néha szemtelen, olykor vicces formában a modern elemeket is becsempészte ebbe a festői környezetbe.

A kert kialakítása is nagy feladat volt, így azonban már tényleg minden kavicsával arra csábít, hogy az ember egy jó könyv vagy egy pohár szép bor mellett üldögélve élvezze az olasz táj szépségeit, ami innen a szem elé tárul.

domus-civita-kert

Ahogyan azt egy – olaszul tanulóknak olvasási gyakorlatként ajánlott – cikk is taglalja, a ház története a középkorba nyúlik vissza, és a tufa alapokon nyugvó épület aljában a természetes módon kialakult barlangokat is birtokba lehetett venni. Patrizio Fradiani pedig tette mindezt anélkül, hogy a meglévő egységet, amit a Domus Civita képvisel, megbontotta, vagy akárcsak nyomokban megsértette volna. Ilyen egy igazán tehetséges építész.

A többszintes épületben nem csak medencének, kertnek, külső konyhának és lakótereknek jutott hely, de a(z olasz) borok is kiemelt helyet kaptak. Biztos mindenki ismer egy-két olyan embert a közvetlen környezetéből, aki szívesen álldogálna a választékot végigtekintve ez előtt a fal előtt.

domus-civita-vino

Ha pedig valaki igazán mediterrán stílusú hálót szeretne berendezni egy régi épületben, nos, annak az alábbi fotók is egészen biztosan inspirációt adnak. A megfelelő tájolás esetén az ágyra eső reggeli napfénynél ebben a szobában egyáltalán nem lenne több rosszul induló nap.

domus-civita-cameradaletto

A nappali, és a többi helység berendezéseinek kiválasztásakor a lakberendező nem csak olasz, de más európai bútoripari cégek kínálatából is válogatott, így a konyhai termékek az olasz Stosa-tól származnak, az ebédlőasztal holland, a székek pedig a svájci Vitra választékából kerültek ide.

domus-civita-konyha

Patrizio Fradiani egy fiatal építész, aki a római La Sapienza Egyetemen végezte tanulmányait, majd pár évvel később, 2004-ben alapította meg a fent már említett, Studio F névre hallgató cégét, melynek székhelye Chicagoban van. A bagnoregio-i átalakítás után valószínűsíthetjük, hogy építészettel foglalkozó szakmai oldalakon nevével még sokszor találkozhatunk a későbbiekben is.

domus-civita-nappali