Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Mediaset III.

Az Economist 2012. nyár eleji összefoglalója a Mediaset kapcsán igen egyértelmű megfogalmazásokat tesz a vállalat változó helyzetéről.

Berlusconi lemondásával a vállalat tőzsdei részvényeinek értéke komoly mértékben csökkent, s a médiabirodalom szempontjából félő, hogy a reklámbevételek és azok adózásának alakulása – főleg egy esetlegesen baloldali kormány 2013-as felállásával – drasztikusan változni fog. Természetesen ezzel a kormány még mindig csak – úgymond – kompenzálja azokat az előnyöket, melyeket  Berlusconi többé-kevésbé burkoltan a saját cégének megfelelő érdekek mentén vert át a kormányán. Azok az intézkedések elég nagy érvágást jelentettek a nagy rivális SkyItalia számára, viszont hosszabb távon így már elképzelhető, hogy a helyzet lassan kiegyensúlyozódik.

Kicsit több információért érdemes elolvasni az economist.com vonatkozó cikkét, angol nyelven bogarászó érdeklődők értékelni fogják.

Berlusconinak azonban az utóbbi időben nem csak a részvények esetleges esése miatt kell aggódnia, ugyanis a Mediaset-perben 2013 nyarára-őszére várnak harmadfokú ítélethirdetést. Első- és másodfokon Berlusconit 4 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől való eltiltásra ítélték. A kérdés az, hogy harmadfokon a bíróság mindezt helyben hagyja-e. Értelemszerűen a politikába való sokadik visszatérése után inkább a közügyektől való eltiltás aggasztja a politikust.

Hab a tortán, hogy szintén 2013-ban várható a Ruby-féle ügy (kiskorú prostitúcióra kényszerítései és hivatali hatalommal való visszaélés) ítélete is, itt mondjuk 6 év börtönbüntetést és a közügyektől való örökös eltiltást kért az ügyész. Egyszóval szorul a hurok, s a szintén folyamatban lévő Mondadori-perről még nem is szóltunk, ahol vesztegetés a vád, ez nem annyira személy szerint Silvio Berlusconit, mint inkább az általa tulajdonolt cégcsoportot érinti.

Mediaset 1.

Mediaset 2.