Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Gerardo Placido és a színház

Évfordulós bejegyzéseinknél már találkozhattunk Gerardo Placido – vagy ahogy sokan ismerik – Gerardo Amato nevével. De ki is ő valójában?

A színész, aki a színpadon érzi magát leginkább elemében, Michele Placido olasz színész és rendező öccse (akihez szerintünk rettentően hasonlít is), aki maga is számos filmben, televíziós játékban mutatta meg magát.

1949. február 15-én született Dél-Olaszországban (Ascoli Satriano), azonban fiatal éveiben Milánóba költözött, ott tanult, ott sajátította el szakmája mesterfogásait. Később megnősült, két lánya született, s jelenleg Milánóhoz közel, Lodi városában él.

művészt 1976 környékén kezdte el felfedezni magának a szakma, ettől datálhatjuk immár közel 40 éves pályafutását.

A mai napig szerény és szimpatikus színész az alábbi videóban beszél a szakmájáról, pár szóval családjáról, majd röviden elmeséli, hogyan is lett belőle Placido helyett Amato. Szöveghallgatáshoz olaszul tanulóknak kiváló gyakorlat, akik pedig nagyon odafigyelnek, felfedhetik a titkot, ami miatt a művésznév ‘rajtaragadt’*.

*Olaszul nem beszélő olvasóinknak annyit elárulhatunk, hogy nő van a dologban, Gerardo egyik fiatalkori, igen féltékeny nápolyi szerelmének szerette volna bebizonyítani elkötelezettségét, így már befutott színészként az egyik filmjében a hölgy vezetéknevével tüntettette fel magát. A kapcsolat ment, a név maradt – dióhéjban ennyi a kedves történet.

Plusz egy érdekesség: a Placido-fiúk (illetve gyermekek, hisz összesen 8-an vannak testvérek) édesapjuk révén állítólag Carmine Crocco híres briganti (magyarul betyár) leszármazottai, akinek életével és a róla szóló sztorikkal nemsokára jelentkezünk majd.

gerardo amato