Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Puglia-i dialektusok

Mai írásunkkal köszönünk el Puglia-tól, ettől a déli régiótól, a dialektusok átbogarászásával.

Puglia-ban ugyanúgy, mint bármely más olasz régióban, számtalan kis nyelvjárás létezik, amelyek városról-városra járva változnak. Azonban Puglia-ra az is jellemző, hogy ezek a változások nem túl markánsak, így az egymáshoz közeli nyelvjárások elboldogulnak egymással.

Ez alól minimális kivételt képez Gargano környéke, ott ugyanis egy a hegyek által elzártabb területről van szó, amely kevesebb kapcsolatot ápolt a földrajzi akadályok miatt, mint a többi város egymás között.

A La Gazzetta del Mezzogiorno cikke szerint jól látható, hogy az idők során a szárazföld zártabb részei felé eső dialektusok kevéssé változtak, a tengerpartiak pedig jobban módosultak. Ez utóbbinak nyilván a kikötők forgalma és a más népekkel való gyakoribb kapcsolattartás az egyértelmű oka.

Nápolyi nyelv és variánsai - Puglia

Nápolyi nyelv és variánsai – Puglia

Természetesen földrajzilag nem csak tengerpart vagy a hegyek jelentenek nem szigorú értelemben vett határvonalakat, hanem a történelmi szempontból fontos időszakokban bizonyos területeket elfoglalt népek mozgása is nyomon követhető. Emiatt más lenyomatokat láthatunk a salentoi-félszigeten a hosszas bizánci uralom miatt, mint például a területet Brindisivel összekötő egykori Via Appia mentén. Persze, az is jól felismerhető, hogy meddig jutottak a régió területén annak idején a görögök, vagy akár később a törökök is. Igazi kincsesbánya ám Puglia ebből a szempontból is.

De nézzük meg közelebbről, milyen csoportokra oszthatók a dialektusok, amelyek szerte Puglia-ban hallhatók – ehhez a csoportosításhoz a wikipedig megfelelő szócikkét hívtuk segítségül. Három fő csoportban dialektusok és azok alfajai találhatók, nyugodtan lehet keresgélni közöttük, számtalan variáns nyújt érdekes sokszínűséget ennek a régiónak.

 1. Gruppo alto-meridionale
  1. Dialetti dauno-appennici
   1. Dialetto dell’Alto Tavoliere (San Severo és környéke)
   2. Dialetto lucerino (Lucera és környéke)
   3. Dialetto foggiano (Foggia és környéke)
   4. Dialetto dauno-irpinico (Monti Dauni ed Irpinia)
  2. Dialetti garganici (Gargano és környéke)
  3. Dialetti apulo baresi (o centrali)
 2. Gruppo apulo-salentino
  1. Dialetto tarantino (Taranto, Massafra, Palagiano, Montemesola, Statte, Crispiano e Leporano
  2. Dialetto cegliese (Ceglie Messapica és környéke)
  3. Dialetto ostunese (Ostuni és környéke)
 3. Gruppo meridionale-estremo
  1. Dialetto salentino (Salento-félsziget)
 4. Nyelvi kisebbségben lévő csoportok
  1. Lingua francoprovenzale (sok évszázaddal ezelőtti francia megszállás emléke)
  2. Lingua alberesh (az albán bevándorlók őrzik)
  3. Lingua grika (a görök időket idézi)

Hát, ez a bonyolult tábla azért valóban ad egy kis betekintést arról, mi mindent kutathatnak a tudósok csak ebben az egyébként nem túl nagy régióban. Bele se gondoljunk, mi van akkor, ha valaki egy merész pillanatában arra vetemedne, hogy át akarja látni Olaszország egészét dialektusok tekintetében. Ez nagyjából a „teljességgel lehetetlen” kategóriába esik – még egyetlen régió is igen nagy falat.

Dialetti della Puglia

Dialetti della Puglia

Aki olvasgatna egy-két cikket a témában, annak ajánljuk figyelmébe Francesco Granatiero cikkét, vagy a Guida d’Italia Puglia-ra vonatkozó kötetét, esetleg a villaggipuglia egyik írását.

Reméljük, hogy közös pugliai utazásunk felkeltette komolyabb érdeklődésüket és ezentúl más szemmel tekintenek majd erre a régióra is.

A jövő héten pedig új vizekre evezünk. Tartsanak velünk!