Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Pillantás a mai Olaszországra – jog és közigazgatás a ma Itáliájában

Jogi és közigazgatási témákban az Olaszországot kedvelők nem biztos, hogy otthon vannak, ám most mindannyian változtathatunk ezen. 

2014. február 19-én 18 órakor kerül megrendezésre a ?Pillantás a mai Olaszországra? című előadássorozat ?Jog és közigazgatás? témakörébe tartozó első találkozója.

Salvatore Mastropasqua, államjogi professzor az olasz alkotmány alapelveit fogja ismertetni a budapesti egyetemek hallgatóinak. Felszólal Hamza Gábor (képünkön), az ELTE oktatója.

Az 1948. január 1-jén hatályba lépett alkotmány a legjobb eszköz, hogy megismerjük azokat az értékeket és alapelveket, melyeken az olasz demokrácia alapul. A találkozó során megismerhetjük az alkotmány néhány fő aspektusát.

A 3. cikkely, miután szentesíti a társadalmi egyenjogúságot és az állampolgárok törvény előtti egyenlőségét nem, faj, nyelv, vallás, politikai nézet, személyes és társadalmi körülményekre való tekintet nélkül, megerősíti: ?A Köztársaság feladata, hogy elmozdítsa a gazdasági és társadalmi jellegű akadályokat, amelyek az állampolgárok szabadságát és egyenlőségét korlátozzák, gátolják a személyek teljes értékű fejlődését és a dolgozók tényleges részvételét az ország politikai, gazdasági és társadalmi szerveződéséből. A munka az individuális méltóság, valamint az állampolgári és társadalmi folyamatok alkotóeleme; a család és a környezetvédelem pedig az egyén és a közösség joga; az iskola mindenki előtt nyitva áll”.

A belépés díjtalan, előzetes regisztráció kötelező.

Bővebb információ:

Olasz Kultúrintézet

Tel. +36 1 483 20 63

ufficiostampa.iicbudapest@esteri.it

boki