Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Egy kis szókincsbővítés

A nyelvtanulás során az egyik sarkalatos pont a szavak, kifejezések széles körű ismerete.

Különösen igaz ez akkor, ha magasabb szintű nyelvtudásra áhítozunk, hiszen például egy felsőfokú, vagy egy CILS (mondjuk B2-től felfelé) nyelvvizsgán már a legfontosabb szempontok egyike a bőséges szókincs és a választékos kifejezések használata.

Az embernek sokszor problémás és nehézkes megfelelő kiadványokhoz hozzájutni itthon – olasz nyelven. Sajnos, az ún. nagyobb nyelvekhez képest szinte elenyésző azoknak a nyelvkönyveknek a száma, amelyek nem szigorúan a nyelvtannal és pár gyakorló feladattal vannak kitömve.

Nem akarjuk elbagatellizálni a nyelvtan jelentőségét – távolról sem, hiszen anélkül a szavakat csak egymás után hajigálnánk. Azonban jellemzően középfok végéig az olasz nyelvtan mindennapi beszédben használt részét nagymértékben megismerjük. Innen a felsőfokig vagy az azt követő szintekig való eljutáshoz sokkal inkább van szükség arra, hogy szófordulatokat, kifejezéseket és szinonímák tömkelegét tanuljuk meg – és tudjuk biztonsággal alkalmazni a megfelelő (nem csak vizsga-) helyzetekben.

Nos, a fent említett kiadványok hiánya fájlalja leginkább a szívünket. Azonban persze, hogy találtunk az internet nem is olyan rejtett bugyraiban néhány kincset, amelyek éppen ezen nehézség leküzdésében tudnak hatékony segítséget nyújtani.

scudit2

 

Az egyik ilyen kincsesbánya a scudit.net oldala, ahol eddig majd’ 300 témakörben lehet a tudást bővíteni. Itt különösen a 293-as bejegyzésre hívjuk fel a figyelmet, ahol aztán teljesen el lehet merülni minden olyan szólásmondásban, melyek a legkülönbözőbb testrészeinket érintik.

Vannak itt persze politikai témák is sokminden más mellett – gyakorló tanároknak, önállóan tanulóknak klassz szűrési lehetőséggel az egyes tudásszintekhez.

A másik oldal, amit melegen ajánlunk, az az mdd.pte.hu, ahol kezdőbetűre szűrve lehet kikérni a legjellemzőbb olasz közmondásokat, szólásokat, amelyek megintcsak szofisztikáltabbá tehetik nyelvhasználatunkat – de legalábbis könnyebbé a megértést.

impariamoitaliano

Hasonló struktúrával működik az impariamoitaliano oldala is, ahol szintén ábécébe szedve találhatunk számtalan fontos kifejezést. Értelemszerűen ezen oldalak anyagai között lesz majd sok átfedés – ez ne szegje kedvünket a bogarászás kapcsán, mert tényleg megéri.

Akinek nem jelent problémát, hogy angol alapokról induljon – tehát nem magyarul lesz ott egy-egy szó mellett a jelentés, hanem angolul – annak a OneWorldItaliano angol anyanyelvűeknek készült oldala is adhat némi fogódzót – ez azonban nem olyan bőséges, mint az előbb említettek.

 

oneworld

Őszintén reméljük, hogy ezekkel az információkkal kicsit dinamikusabbá tudják majd tenni a nyelvtanulást mindazok, akiknek a választékos és pontos beszédhez már csak ez hibádzik.

Jó tanulást, kellemes időtöltést kívánunk!