Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Calabria, ahogy ritkán látjuk

Ebben a hónapban is délre fókuszálunk, de hova menjünk, mit csináljunk, ha Calabria felé visz az utunk? Ez lesz a mai témánk.

Történelmi összefoglalónk után ma azt tekintjük át, milyen ünnepei, eseményei vannak a régiónak, illetve miket lehet kóstolni, ha arra járunk épp.

A látnivalók száma itt is szinte végtelen. A régión átvonuló népek sok építészeti emléket hagytak. Láthatók gyönyörű normann és aragón kastélyok, a bizánci időkben épült kolostorok – sőt, még a görög időkből, az ún. Magna Calabria idejéből fennmaradt emlékek archeológiai gyűjteményeibe is belepillanthatunk.

 Látnivaló

Az alábbi videó a Cosenza városában található katedrálist mutatja be nekünk, segítségével alaposan végigjárhatjuk a templom minden zeg-zugát.

A katedrális egyébként egy XII. században földrengés miatt elpusztult templom romjain épült, és 1222-ben lett készen. Többen kötik az építtetés megrendelését a már sokat emlegetett II. Frigyeshez, a Hohenstaufen dinasztiából, azonban ezt egyelőre hivatalos és tudományos források még nem erősítették meg.

Duomo di Cosenza

Duomo di Cosenza

Konyha

A calabriai konyha híres a szárított paradicsomról és az olivaolajban eltett különféle zöldségekről, azonban ami a mi figyelmünket igazából felkeltette így a nyár beköszöntével, az a fagyi. De nem akármilyen fagyi ám, hanem az a bizonyos gelato calabrese, vagy ‘tartufo’, esetleg ‘bomba’ – ahogy arrafelé hívják.

A fagyi jellegzetessége, hogy kakaóba, csokiba – mostanság nem ritkán tört mogyoróba vagy pisztáciába – forgatják, és így hűtik le, így a felszolgálás során sokkal kevésbé folyik szét.

Rendszerint max. két íz kombinációjából áll, a közepéből pedig gyümölcsszirup, vagy egyenesen gyümölcs kerül elő. Nem rossz látvány!

Gelato calabrese - Tartufo - Bomba

Gelato calabrese – Tartufo – Bomba

 

Pisztáciába forgatva sem néz ki rosszul!

Pisztáciába forgatva sem néz ki rosszul!

A gelato calabrese nem egy régi találmány, 1952-ből datálódik. Mint oly sokszor, most is egy konyhai baki eredményezett egy hamar népszerűvé váló megoldást. Don Pippo de Maria szakácsként dolgozott, és az említett évben egy arisztokrata esküvőn szervírozta a menüjét, azonban az utolsó pillanatban vált világossá, hogy a desszert felszolgálásához nincs elég fagyikehely. A trükkös séf így a fagyigombócot folyékony csokimázba forgatta, kis papírba helyezte és rövid időre visszatette a hűtőbe. A megdermedt csoki klasszul összetartotta a fagyit, amit így – kehely híján – tányéron is gyönyörűen lehetett szervírozni. A megoldás pillanatok alatt nagy népszerűségre tett szert, és azóta a fent említett számtalan verziója létezik – ahogyan azt a képeken is látjuk.

Programok

1. Calabria kapcsán tudjuk jól, hogy a klassz tengerpart jelent igazán nagy vonzerőt a turisták irányába. Akik azonban nem a láblógatós fajtához tartoznak, hanem kulturális sokkra vadásznak, nos, számukra ajánlunk egy-két jópofa programot.

Mindjárt az első rendezvény egy nagyon különleges témát vizsgál. Nem másról van itt szó, mint a ‘Festival dei libri sulle mafie’-ről, azaz egy olyan összejövetelről, mely a maffiáról írt könyvekkel foglalkozik már 2011 óta; Lamezia-Terme a helyszín. A térségben nagyon erős a ‘Ndrangheta jelenléte, ami az esemény apropóját adja – ez az egyik legveszélyesebb és legnagyobb jelentőséggel bíró maffiaszervezet Olaszországban. Túl azon, hogy komoly gazdasági szerepre tettek szert az elmúlt időszakban, a közigazgatásba is beszivárogtak, mindamellett persze az egyik legjövedelmezőbb ‘üzletáguk’ a drogkereskedelem. Egyes források szerint Kanadában és Ausztráliában is jelen vannak a képviselőik.

A Festival idén június 18-án lesz, ahol egy délutáni program keretében lehet ismerkedni az új, vagy már korábban született kiadványokkal. Ízelítőnk.

2. A másik esemény, amit most itt kiemelnénk, szintén idén nyáron is megrendezésre kerül. Ez pedig nem más, mint a Sagra dello Stocco – én a magyaros pincepörkölthöz tudnám hasonlítani az étket. A képen látható, hogy nem egy diétás koszt, viszont egy kellemes gasztrofesztivált lehet köríteni mellé, amit persze koncertekkel is feldobnak. Az idei nagy dobás Cittanova városában J-Ax koncertje lesz – akik nézik esetleg a The Voice of Italy-t, azoknak a zsűriből lehet ismerős a talján rapper.

Stocco - finom falatok

Stocco – finom falatok

A ‘Ndrangheta kapcsán is tervezünk egy hosszabb lélegezetű írást, amit idén még biztosan közölni is fogunk. A Famiglia Montalbano*, ami a másik neve a szervezetnek, elég sok érdekességet tartogat a számunkra, így most nem aprózzuk el a dolgot.

*Nem, ez nem az a Montalbano, akit a tévéből ismerünk. A filmsorozat címszereplője ugyanis épphogy egy rendőrfelügyelő – bár nyilván ez azért nem feltétlenül kizáró ok…