Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Vogalonga fesztivál – Velence

A sportos beállítottságú olvasóink kedvét szeretnénk ma meghozni egy velencei kalandhoz.

Akik kedvelik az evezős sportokat, és az utazás is közel áll hozzájuk, azoknak egy tökéletes programot kínál a lagúnák királynője, Velence.

1975-től, tehát lassan 50 éve szervezik meg a profi és amatőr résztvevőket is felsorakoztató Vogalonga fesztivált, amelynek során több ezer résztvevő evez együtt végig egy kb. 32 km-es távot. A Szent Márk tértől indulnak az evezősök és Muránó, valamint Buránó szigetét is megkerülve térnek vissza a városba, majd egy kicsit a Canal Grandén is haladnak. Aki részt vett már, pontosan tudja, hogy ebből a szögből Velence egy kicsivel más képet mutat – nem kevésbé varázslatosat, mint egy motorcsónakról!

S ha már a motorcsónakoknál tartunk, a Vogalonga fesztivál gondolata néhány patrióta fejéből pattant ki néhány évtizede – pont azért, hogy közös megmozdulással hívják fel a figyelmet: a sok motorcsónak okozta nagy hullámverés nincs jó hatással a város építményeire, a kacskaringós kis csatornákat szegélyező palazzókra.

Annak idején maguk a szervezők is meglepődtek azon, hogy már az első alkalommal milyen nagy számban sorakoztak fel a városért kiálló, azért tenni kívánó evezősök. A Sensa* ünnepével egyidőben tartott eseményen már először is felbukkantak a városon kívüli jelentkezők (Chioggia, Padova környékéről), s ahogy a fesztivál híre egyre messzebbre jutott, úgy jöttek egyre többen a világ legkülönbözőbb pontjairól, hogy részt vegyenek ezen a klassz közösségi programon. Később aztán egyre több egyesület alakult, amelyek szintén képviseltették magukat egy-egy csónakkal, amelyben mérettől függően aztán egyedi induló, vagy akár 10 főnél is több ember húzhatta az evezőket.

Vogalonga 2021
Forrás: events.veneziaunica.it

 

Nekem magamnak is van olyan kedves ismerősöm, aki korábban már részt vett az eseményen – sőt, olyan is, aki az idei rajtnál lesz ott. Ha gyakorolnám ezt a sportot, egészen biztosan eszem ágában sem lenne kihagyni!

2022-ben a Vogalonga fesztivál a pünkösdi hosszú hétvégén lesz, és itthonról is számos, 2-3 napos szervezett út indul, ami a résztvevőket összefogja. Akit érdekel, keressen rá, talán még nincs késő!

*A Sensa egy nagyon szép ünnep Velencében, sok évszázados múltra tekint vissza. Ennek során korábban a mindenkori dózse az aranybárkáján kihajózott a nyílt tengerig, és egy aranygyűrűt dobott a hullámok közé. Ezzel jelképesen összeházasította a várost a tengerrel, hivatalossá téve ezáltal a kettő közötti szoros kapcsolatot. Kedves hagyomány.

Külön érdekesség, hogy volt egy olyan dózse is (Francesco Morosini az 1600-as években), aki annyira imádta a macskáját, hogy még a Sensa ünnepére is magával vitte – így az eseménynek a cuki szőrmók négylábú is a tanúja lehetett, az első sorból élvezhette azt.