Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Abruzzo – válogatás

A régiók sorában az egyik picike gyöngyszem érkezik ma – Abruzzo.

Ez a régió is viszonylag kívül esik a nagy átlag érdeklődési körén, pedig aztán itt is sok speciális olaszság létezik. Ezért egy csokorba gyűjtöm azokat az infókat itt alább, amelyek segítségével errefelé is megindulhat az utazó.

Varázslatos hangulat
Photo by sterlinglanier Lanier on Unsplash

A szokásos alapinfókat a Tartományok – Abruzzo link rejti. Ha ennél többre is kíváncsiak vagytok, akkor mindenképp nézzétek meg, amit a ritkán emlegetett régióról írtam.  A cikkben előkerül az évszázadok során zajló élet számtalan mozzanata, közben megismerkedhetünk Don Camillóval is, aki egy film hőse, és innen származik az alakját kitaláló író-újságíró, Giovannino Guareschi. A II. világháborúról is találtok egy-két érdekességet, és megemlítem az elmúlt évtizedek nagyobb földrengéseit is – Olaszország ezen részén ugyanis viszonylag nagy szeizmikus aktivitás van.

Egy kis abruzzói hó
Photo by Lorenzo Lamonica on Unsplash

Nem tudom, arról tudtok-e, hogy az elmúlt években készült ‘A rózsa neve’ sorozat egyes jeleneteit (amely Umberto Eco azonos című könyvéből készült) egy abruzzói kastélyban forgatták.

Hogy a festészet se maradjon ki, olvassatok nálam egy abruzzói illetőségű művészről, Teofilo Patiniről pár gondolatot!

Ha városlátogatást terveztek, akkor mindenképpen ajánlom figyelmetekbe Sulmonát, mert csodaszép!

Kulturális kitérőt is teszünk, ha szeretnétek – ebben a cikkben számos érdekesség vár titeket: lesznek itt finom borok, szédítően gyönyörű sípályák és még egy kis polenta is!

Finom polenta
Photo by Max Griss on Unsplash

Aki pedig koccintana, de nem borral, az megteheti igazi abruzzói likőrrel – ez nem más, mint a Centerbe!

Photo by Arisa Chattasa on Unsplash

A sütögetőknek pedig egy recepten túl, amit amúgy mi magyarok is ismerünk, ajánlok pár érdekes abruzzói megnevezést is – jöjjön az olasz csörögefánk!

Pici régió megannyi szépséggel! Ugye, hogy érdemes célbavenni? Na, indulás!

Néhány finom falat jöhet?
Photo by Gabriella Clare Marino on Unsplash