Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Egy kis kamaraopera – A katona története

Az Olasz Kultúrintézet az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából bemutatja Igor Sztravinszkij A katona története (Histoire du Soldat) című művét, melyre 2014. szeptember 29-én, hétfőn 19:00 órakor kerül sor az Olasz Kultúrintézet (1088 Budapest, Bródy S. u. 8.) Giuseppe Verdi termében.

Az Ensemble del Sud együttes (Stefan Biro, hegedű, Giuseppe Capodivento, nagybőgő, Roberto D’Urbano, klarinét, Dario Catanzano, fagott, Luigi D’Urso, kürt, Giuseppe De Marco, harsona, Francesco Mangialardo, ütősök) Marcello Panni vezényletével lép színpadra.

Közreműködik: Bakos-Kiss Gábor (Ördög), Laurent Winkler (narrátor, Katona).

A katona története (Histoire du soldat) kamaraopera az első világháború alatt született “forradalmi művészeti újítások” egyik darabja, mely ugyanakkor modernitását tekintve meglepő alkotás. Az opera – mely abból az elgondolásból született, hogy érthető legyen mindenki számára – a zene, a színház és a tánc kísérleti összekapcsolásának eredménye és az alig több mint egyórás időtartama alatt a XX. század zenei és színházi újításaira összpontosít. Az Igor Sztravinszkij és Charles-Ferdinand Ramuz ötlete alapján 1918-ban, a háború alatt írott művet ugyanabban az évben láthatta a közönség Lausanne-ban. Az opera egy dezertőr katona viszontagságos történetét meséli el, aki a démoni hatalomért cserében eladja a lelkét az ördögnek.

„A katona történetének alapötlete 1917 tavaszán fogalmazódott meg bennem – meséli Sztravinszkij (…). Egy vándorszínház számára írt drámai előadás megalkotásának gondolata már többször megfordult a fejemben az I. világháború kezdete óta. Az általam kigondolt előadás műfaja egyszerű, szerény zenekari összeállítást feltételezett, melynek köszönhetően egyrészt megvalósulhatott a kis svájci városokat érintő hangversenykörút, másrészt pedig világosan követhetővé vált a cselekmény, melynek könnyen meg lehetett ragadni az értelmét. Az alapötletet Afanaszjev novellájának olvasása adta, mely a katonáról és az ördögről szól (…)”. A hét zenészből álló együttes előadásában megszólaló zenemű Ramuz különleges szövegéhez kötődik, teljesen avantgárd stílusban.

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság védnökségével megvalósuló koncertet az Olasz Kultúrintézet szervezte a Francia Intézet és a Nemzeti Színház együttműködésével.

A belépés ingyenes. Kötelező regisztráció: iicbudapest@esteri.it

Foglalt helyek az érvényes “Intézet Barátai Klub”-kártyával rendelkezők számára.

Bővebb tájékoztatás:

Olasz Kultúrintézet – Tel. +36 1 483 20 63 – ufficiostampa.iicbudapest@esteri.it