Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

San Gerardo Maiella – Basilicata védőszentje

A múlt héten az ígértük, hogy a potenzai katedrális névadójáról, San Gerardo-ról hosszabban is értekezni fogunk. Ma van a napja.

San Gerardo egy fiatalon elhunyt szerzetes volt, aki a XVIII. században élt. Egy szabó fiaként született 1726-ban Muro Lucano városában, azonban édesapja nagyon hamar meghalt, így némi kis kitérővel (inasként dolgozott egy szabó mellett, majd egy püspök szolgálatába állt) maga is szabó lett, visszatért a szülői házba. Hamar meghallotta ezután Isten hívó szavát, így minden vágya az lett, hogy a keresztényi életnek szentelje magát és kapucinus szerzetes legyen. (A kapucinusokról Kapisztrán Jánosról szóló cikkünkben lehet bővebben olvasni.)

A legenda szerint egy jegyzetet hagyott anyjának, az alábbi szöveggel: ‘mamma, perdonami, vado a farmi santo’ (pongyola fordításban: ne haragudj, anyám, elmentem szentnek).

Nem sokkal később azonban egy haragosa intrikákat kezdett terjeszteni róla – miszerint szeretőt tart. Amikor felelősségre vonták, szerényen annyit mondott: Nem magyarázkodik, hiszen Jézus valószínűleg okkal állítja ilyen megpróbáltatás elé. Ha nincs helye az egyházban, és emiatt távoznia kell, nem tiltakozik, elfogadja a döntést.

Mivel ismerték jellemét, bírái látták azt is, hogy nem csak szerény, de bölcs is, így nem érte semmi büntetés.

San Gerardo ünnepe

San Gerardo ünnepe

Nevéhez kapcsolódnak csodatettek is, nevezetesen megmagyarázhatatlan gyógyulások, amelyek okán az egyház szentté avatta, majd II. János Pál pápa 1994-ben Basilicata védőszentjévé tette. Basilicata-n kívül védőként tekintenek rá a régióban a várandós kismamák, az édesanyák és a kisgyerekek is. Mindig vidám természete miatt az ‘il pazzerello di Dio’ névvel is gyakran illették.

Muro Lucano minden évben október 16-án ünnepli a szent napját, ilyenkor érdemes errefelé kirándulni, gyönyörű körmenetnek lehetnek szemtanúi azok, akik vallásos szempontokat is előtérbe helyeznek a nyaralás tervezésekor.

Aki bővebben olvasna San Gerardo-ról olasz nyelven, az a neki szentelt honlapon nyugodtan megteheti – nyelvtanulóknak is értékes olvasmány! Az alábbi videó pedig egy több mint egyórás film San Gerardo ünnepéről – akinek nincs alkalma utazni, de mindenképpen meghallgatná akár a szentmisét, annak csak egy kattintás!

Szeretnénk azoknak is kedvezni egy kicsit, akik a szent életéről nem feltétlenül olvasni szeretnének, hanem mondjuk egy mozifilm hosszúságú videóra szánnák rá magukat. Természetesen erre is lehetőség nyílik – sok érdekes információt tartalmaz az alábbi anyag. Nyelvtanulóknak is ajánljuk!

 

Ez hát San Gerardo Maiella története, a jövő héten a dialektusokkal zárjuk le a Basilicata-ra szánt hónapot.