Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Magyar pavilon a Milánói Világkiállításon – 2015.

Az idei évben megrendezendő Milánói Világkiállításon természetesen Magyarország is képviselteti magát egy pavilonnal, s hogy pontosan milyennel, az a tavalyi év során igencsak megkavarta az állóvizet. 

A győztes pályázat pavilonjának neve: MALOM, s a két pécsi építész, aki a terveket készítette: Getto Tamás és Dr. Hutter Ákos.

A megállapodás és a kiírás szerint a Magyar Állam 3 millió forinttal díjazta a nyertes műalkotást, melynek fejében a tervezők azt a Magyar Állam rendelkezésére bocsátották.

 milano-0001 (1)

milano-0006

milano-0004

A pályázatra egyébként 45 pályamű érkezett, ezek közül kellett a 11 tagú zsűrinek (elnök: Szőcs Géza kormánybiztos) eldöntenie, melyik viszi hírünket jövőre Milánóba. A zsűriben számos neves építészmérnök, valamint a szakmai szövetségek képviselői ültek Giuseppe Frattini, az Olasz Építész Kamara tagja mellett.

A koncepció a malom-búza-kenyér hármas köré rendeződik; a búza és a kenyér éltető erő, a vízimalom az élet körforgását szimbolizálja, így kifejezetten velős tartalommal bíró elképzelés került az építészeti tervek mögé. Minden bizonnyal a zsűrit is ez fogta meg a döntéshozatal során.

Aztán nyáron robbant a bomba, miszerint Szőcs Géza kormánybiztos döntése alapján nem az első helyezett, hanem a másodikként befutó pályázat kerül megvalósításra a világkiállításon.

A hír a komplett építész szakmánál kisebbfajta sokkot okozott, hiszen minden józan ésszel végiggondolt nézet szerint is a MALOM koncepciója tökéletes lehetett volna az ország minőségi képviseletére.

Sok cikk született a témában, többek között a nyugat.hu, a hvg, a nol és számos más nyomtatott és internetes hírközlő is rengeteget foglalkozott az üggyel. Sajnos, visszakozásra már nincs lehetőség, Szőcs Géza döntése az ALAKOR nevet viselő szalmabálás, sokak által csak focistadionnak vagy bálnatetemnek nevezett valami megépítéséről már nem megmásítható.
Ennek ellenére az expo hivatalos magyar oldalán még mindig a MALOM szerepel győztes pályázatként – itt még arról van szó, hogy áprilisra el is készül.

Nálunk nem annyira a vélemény-nyilvánítás, mint inkább a hírek közlése a lényeges – nem is mennénk ebbe bele részletesebben – az alábbi kis galériában megtekintheti a nagyérdemű, hogy milyen pályamű alapján ítélik majd meg országunkat a 2015-ös milánói világkiállításon.