Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

A marchei dialektusok

Egyik kedvenc témánk jön ma, áttekintjük dióhéjban a helyzetet ebben a pici régióban is.

Szinte minden régiónál kiemeljük, hogy a népvándorlások, amelyek az itáliai területeket az évszázadok során érintették, gyönyörű lenyomatot hagytak a nyelven, amit ma már csak a nem véletlenül óvott dialektusok őriznek.

Aki szeretne egy kis bevezető mókát a marchei dialektusokból, ne hagyja ki az alábbi videót (lesz még, ígérjük!):

Ahogy azt a történelmi áttekintőben már megemlítettük, Ancona városát görögök alapították az i.e. 4. században. Ez a tény az elsők között szerepel, amikor a marchei dialektusokat vizsgáljuk, hiszen az egyik legkorábbi hatás a nyelvre innen származik. Aztán persze megjelentek a gallok, a kelták, akik még a rómaiak előtt törtek be a területre. Mind-mind itt hagyták apró emlékeiket, amelyek finom részletekben, egy-egy hangzó használatában bukkannak elő az avatott szem és főleg fül számára.

A rómaiak érkezésével pedig a régiót három területre oszthatjuk. A Via Flaminia és a Via Salaria a két híres rómaiak által létrehozott út képezi a belső vonalakat. A legészakibb területeken még a gallok is jelen vannak, a Flaminia környéki részeken, ahol a rómaiak a területeket konkrétan annektálták, a latin lesz a hivatalos nyelv, és ez gyakorol hatást a meglévőre, míg a déli területeken, ahol a római hódítás nem annektálást, csupán laza szövetséget jelentett, ott a latin már az adott korban konkrétan fúzionált a beszélt nyelvvel, így egy harmadik variáció is létezett, időben egyszerre, térben részben elválasztva.

Ebből is látszik, hogy nem feltétlenül az időtényező a legfontosabb szempont a dialektusok kialakulása során, hanem az érkező hatások és a területi elhelyezkedés az, ami adott esetben a legnagyobb hatást fejti ki.

Dialetti_marchigiani

A középkor bizánci hatásai és az 1300-as évek toszkán előretörése is komoly impulzus volt, főként a régió középső területeit tekintve.

A fenti csoportosításból adódóan aztán ez a fajta hármas tagolódás részben ma is megfigyelhető, az alábbiak szerint:

  • északi dialektusok (dialetti settentrionali): pesarese-fanese-urbinate, senigalliese és Pergola izolált nyelvezete
  • középső dialektusok (dialetti centrali): anconitano, osimano, jesino, fabrianese, maceratese-fermano-camerte
  • déli dialektusok (dialetti meridionali): (Itt Abruzzo és Nápoly hatása azért nem elhanyagolható!) ascolano, sambenedettese, ripano, és egy csoport: az aso-truentini.

Számos verziónál megfigyelhetünk hangzókészletre jellemző különbségeket, és ha most megengednek egy apró fonetikai kitérőt, akkor ezt egy picit meg is magyaráznánk. Mind a magánhangzók, mind a mássalhangzók tekintetében fontos, hogy fizikailag hol képezzük őket. Kicsit leegyszerűsítve a dolgot, számtalan más tényező mellett a szájüreg a hangok képzésének egy fontos állomása. A szájüregben pedig magánhangzókat elöl és hátul is képezhetünk. Ha egy magán- vagy mássalhangzót egy dialektusban a standard nyelvhez vagy egy másik dialektushoz képest egy másikra cserélünk, annak nagy valószínűséggel nem az az oka, hogy egyezményesen mindenki így használja, hanem az, hogy az adott hangzó képzése egyszerűen másképpen történik. (vino – vèn, cucina – cucèna; egyéb esetekben pedig: casa – chèsa, falegname – falignèm, caro – chèr, padre – pèdre)

Más esetekben a magánhangzóknál az is előfordulhat, hogy egy helyett kettőt használnak, azaz diftongus kerül a szóba, vagy fordítva, a diftongust egyszerűsítik le. (piede – pìd, pietra – pìtra)

Megint más esetekben pedig egyszerű rövidülésekről beszélünk, ami például a kettős mássalhangzók egyszerűsödését jelentik. (città – cità, donna – dona, ragazza – ragaza)

Hát, tudnánk még sorolni, az egyszer biztos, de mára vezessük le egy vicces videóval a műsort. Carlo Conti, aki a RaiUno egyik agyonhasznált szórakoztatóműsor-vezetője, az Eredità című vetélkedőben akadt össze egy Marche régióból származó játékossal, akivel láthatóan szimpatizált, és hát persze, hogy a dialektusok is szóba kerültek:

 

Na, ha már mindenki úgy lelkesedik a marchei dialektusokért, ahogyan mi, akkor jó szájízzel zárjuk ezt a hónapot.

Februárban meginvitáljuk Önöket a következő pici régióba, Molise lesz a témánk. Mi már alig várjuk!