Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Carrara-i márvány

Ha fehér márvány, akkor Carrara, ezt már Michelangelo is tudta, nem igaz? De nézzük, milyen érdekességeket rejtenek a különféle lelőhelyek, s hogy milyen puccos épületekhez használták fel eddig!

A Carrara-i márvány története egészen az etruszk időkig nyúlik vissza – találtak ugyanis olyan leleteket, melyek azt bizonyítják, hogy már az i.e. II. században készültek a ‘fehér arany’-nak nevezett kőből tárgyak. Történészek szerint ebben az időszakban már bőven lakott volt a környék, és épp a márványbányákban dolgozók telepedtek meg itt.

Carrara a hegyről

Carrara a hegyről

Carrara Toszkána tartományban található, ám Liguria-hoz nagyon közel. Az Apuan-i Alpokban találhatók azok a bányák, ahonnan a kitermelést végzik, ma már nagyjából napi 15 000 tonnát. A bányák a város mögötti hegyekben nyílnak, ahová a feljutás elég nehézkes, de mindenképpen megéri.

Carrara - alagút

Carrara – alagút

Magának a carrarai márványnak is több fajtája ismert, amelyeket a színük és mintázatuk alapján különböztetnek meg. A legszebb és legtisztább, hófehér márványnak van a legmagasabb kalcittartalma. Ebből a fehér anyagból használt annak idején Michelangelo is, amikor a méltán híres Dávid-szobor készült.

Ha a kíváncsiságunk a márványbányák felé visz minket, a célpont egyértelműen a Fantiscritti-bánya lesz – itt van ugyanis egy látogatható múzeum, és a bányába is le lehet jutni egy minivonat segítségével. Csoportokat indítanak általában, így elképzelhető, hogy várni kell, amíg összejön a megfelelő létszám – aki így tesz, nem bánja meg, ez garantált. A túra egyébként vezetett (természetesen), és kb. 30 percet vesz igénybe.
Carrara - marmotour

Carrara – marmotour

Marmotour oldalán egyrészt több nyelven találunk érdekes információkat a túráról, illetve azt is megtudhatjuk, hogy a bánya annyira különleges hangulatú, hogy a helyszínt korábban már a Maserati és a Lamborghini is felhasználta legújabb modelljeinek bemutatásához.

Aki egy kicsit többet olvasna a lehetséges útvonalakról, a bányáról és a túráról, az olaszul megteheti a turisminlunigiana oldalán.

Carrara - marmotour

Carrara – marmotour

A Fantiscritti-bányához közeli Carbonera bányából vájták ki az eddigi legnagyobb, egyben maradt, hibátlan márványtömböt az apuáni márványbányák történetében 1928-ban: 18 m hosszú, 2,35 m széles és mély volt, súlya pedig 300 tonna. A Rómában található Foro Italico (korábban Foro Mussolini) obeliszkjét készítették el belőle (ma az Olimpiai Stadion környéke).

http://hetkoznapokolaszorszagban.blogspot.hu/2011/09/carrara-es-marvany.html

Carrara - marmotour

Carrara – marmotour

Magyarországon a legismertebb márványból készült szobrok a Magyar Állami Operaház szfinxei, illetve carrara-i márványból készült Vörösmarty Mihály szobra is, amelyik a budapesti Vörösmarty téren áll.

Érdekességként még megemlíthetjük, hogy az olaszok egyik kiváló – ha nem a legkiválóbb – válogatott kapusa, Gigi Buffon is Carrara szülötte.