Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Padlómozaikok a középkorból

Itália földjén járva gyakran botlunk (szó szerint) padlómozaikokba.

Persze, azt tudjuk, hogy az ókor bővelkedett az ilyen típusú dekorációkban, mégis gyanús lehet, hogy ezeket a helyenként ma is látható mozaikokat azért nem akkor tették oda.

Bizony, jól gyanítjuk ezt – a középkorban ugyanis Itáliában egyenesen divattá vált főként templomok, majd paloták nagy termeinek padlózatát apró kövekkel kirakni. Az őrület úgy 1200 körül ütötte fel a fejét, és úgy indult el, hogy római kori épületek maradványaiból származó kő-, de főként márványtöredékeket kezdtek figuratív vagy geometriai minták kirakásához felhasználni. Olyan volt ez, mint egy hatalmas középkori puzzle, amelynek színes kis darabjaiból végül egy-egy remekbe szabott padlókép alakulhatott ki.

Padlómozaik Cosmati stílusban
Forrás: patricialovett.com

Akkoriban biztosan nem a fenntarthatóság és a reciklálás volt a fő ok – viszont az eredmény mindentől függetlenül szédítő és gyönyörű lett.

A cosmati stílus (lo stile cosmatesco), ahogy írtuk, 1200 körül jelent meg először Itáliában. A nevét onnan kapta, hogy az egyik ilyen mesterekből álló csoport fontos képviselőjét Cosma-nak hívták. A kis, színes márványdarabkákat persze kiegészítették némi üveggel, itt-ott porfírral annak érdekében, hogy a végső kép tökéletes legyen. A művészeti ágnak (talán hívhatjuk így) bizánci eredete is lehet.

További érdekessége még a dolognak, hogy a minták, formák, figurák kialakítása sem volt véletlenszerű. Teológusok, történészek kutatják jelentésüket – az azonban bizonyosnak látszik, hogy a kis „kőszőnyegek” kirakása során a spiritualitásnak kiemelt szerep jutott. Az ábrázolások olyan sorrendben követték sokszor egymást, hogy az egy meditációs utat is kijelölt – minden bizonnyal az Istenhez közelítő lelkiállapot egy-egy állomását próbálta megjeleníteni, és a templomba lépő lelkét a teremtőhöz minél közelebb vinni.

Padlómozaik Cosmati stílusban
Forrás: camfoc.tumblr.com

Itália-szerte találkozhatunk ilyen épület-belsőkkel – némelyek agyondíszítettek, mások pedig szolidabb, visszafogottan elegáns megjelenést mutatnak. Ez zömmel tájegységektől (és minden bizonnyal a készítő mesterek stílusától is) függ.

Ugyan a fantasztikus puzzle Itáliában indult hódító útjára, nem állt meg a határoknál – pl a. Westminster apátság padlómozaikja is ennek az ötletnek a mentén készült évszázadokkal ezelőtt. (Én itt azért zárójelben megjegyezném, hogy láthatjuk: az itáliai kultúra hódításai nem a reneszánsszal kezdődtek!)

Ahol ilyen csodás mozaikot találunk – a teljesség igénye nélkül:

Chiesa degli Ottimati – Reggio Calabria

Cappella Sistina

Duomo di Civita Castellana

Santa Maria in Cosmedin – Roma

Cattedrale di Sessa Aurunca

Cappella Palatina – Palermo

Padlómozaik Cosmati stílusban
Forrás: patricialovett.com