Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Umbria – Itália zöld szíve 1/2.

Ma egy különleges helyre utazunk – csakúgy, mint máskor…

Cikktriónk következő sorozata Umbria régióba visz minket, amely Olaszország középső részén helyezkedik el, nincsen tengerpartja – ugyanakkor Olaszország zöld szívének is nevezik, mert csodálatos termőterületekkel rendelkezik.

Kicsit bajban voltunk azzal, mit is válasszunk az első két cikk témájául, amit szívesen bemutatnánk. Konkrét úticél helyett azt gondoltuk, legyen inkább több – ne csak egy. Így a mai és következő cikk egy-egy fura mix lesz, amelyben több olyan helyet is érintőlegesen megmutatunk, ami már szóba került itt a honlapon, vagy amelyet mindenképp szeretnénk a fókuszba tenni. Ehhez egy-két, olasz oldalon megtalálható kis gyűjteményt is segítségül hívunk, és kerülnek ide még olyan videók, amelyektől aztán megint a rángani kezd a lábunk, indulásra várva.

Először fussunk neki egy rövid áttekintéssel, milyen látnivalókat tartogat számunkra ez a régió, amelynek székhelye Perugia, az őrületesen finom ‘Baci’ bonbon hazája. Persze Perugiát korántsem lehet ennyivel elintézni, az etruszk eredetű város nyüzsgő életet él, miközben a csendes szemlélődők számára több klassz múzeumot is tartogat. Mint minden rendes olasz városban, itt is van lélegzetelállító katedrális, botanikus kert a Szent Péter apátság területén és egy 1500-as években  III. Pál pápa által emeltett erőd, mely a Rocca Paolina nevet viseli. Csodás templomaival és szökőkútjaival, gazdag történelmével kiváló úticél. A csokiról pedig még ejtünk szót a következő cikkben is, az ugyanis nagyon izgalmas téma!

Aki nekivág Umbriának, az legalább egy hetet szánjon rá – itt van ugyanis még Assissi városa is, ahol  Szent Ferenc született. Az egyház nagy kritikusa, a madarak szentje és a koldulórend megalapítója az 1200-as években épp ebben a városban látta meg a napvilágot. A Szent Ferenc tiszteletére épült óriási katedrális, amely magas dombról szemléli a környéket, Giotto és más művészek munkáinak ad otthont. Katolikus zarándokoknak kihagyhatatlan célpont, de a nem vallásos látogatókat is legalább annyira megérinti itt a kereszténység megnyugtató atmoszférája. A város rózsaszínes árnyalatú épületekkel van teli – ez nem véletlen, ugyanis a közelben bányászható, jellegzetes színű mészkövet használták fel az épületek nagy részének kialakítása során.

Umbriához még egy szentet, Ritát is köti a legenda – Szent Ritáról korábbi írásunkat ajánljuk böngészni.

Nem szabad kihagyni Gubbiót sem a látnivalók közül. Időről-időre szoktuk hivatkozni Szerb Antal: Utas és holdvilág című, 20. század első felében íródott könyvét, amelynek egyik helyszíne éppen Gubbio. A majolikáival, a rekord nagyságú helyoldali karácsonyfájával és a holtak ajtajával számtalan érdekességet rejt ez a kisváros is.  Ott van pl. a „Bolondok Bizonyítványa”, amelyet könnyen megszerezhet bárki. Ez a vicces történet 1880 óta él, és lényege, hogy a bolond-jelöltnek három kört kell futnia a főtéren a Fontana del Bergello nevű szökőkút körül. Ezt mindenképpen egy olyan gubbiói lakos szeme láttára kell elvégezni, aki aztán segít a bizonyítványért való jelentkezésben. Az ő ajánlásával a város egyik civil szervezete, a Maggio Eugubino állítja ki a certifikátot arról, hogy tényleg nem vagyunk normálisak… Ne mondják, hogy nem éri meg elutazni oda!

Gubbio mellett aztán ott vannak még Todi, Spoleto városai is, amelyek mind-mind megérnek egy misét. Ne hagyják ki Orvietót sem – annak egyik érdekességéről, a Szent Patrik kútról már itt, honlapunkon is olvasgathattak.

Elképesztő mennyiségű és minőségű látnivalót rejt Olaszország egyetlen pici régiója is – hát még az ország maga! Az embernek tényleg van egy olyan érzése, hogy nem ér a végére a lélegzetelállító látványosságoknak.

Aki olvasgatna még kisebb-nagyobb részleteket Umbriáról, az a zingarate oldalon ezt megteheti – he hagyják ki az úticélok közül ezt a régiót sem!

Én, szerkesztőként arról álmodom, hogy egyszer, amikor rettentő sok idő áll hozzá rendelkezésre, teszek egy umbriai kirándulást – 7-8 nap, Perugia-i szállás és onnan csillagtúra a fent említett helyeken. Meg csoki. Sok csoki. Ugye, egyetértenek?