Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Toscana

Advent Olaszországban

Az Advent minden keresztény országban fontos vallási ünnep, Jézus születésére várakozik a katolikus világ. Ebben a négyhetes időszakban minden országban hasonló, ám bizonyos dolgokat tekintve eltérő szokásokat követnek az ünneplő családok. Ami közös ma már szinte minden országban, hogy a várakozást karácsonyi vásárokkal dobják fel. A szokás nagyon régről, Németországból ered, azonban az olaszoknál az 1970-es évektől létezik a szokás.

A legszebb vásárok Olaszország-szerte főként északon vannak, Ausztria közelsége egyértelműen érezhető.

1991 óta Bolzano városában, majd hozzá kapcsolódva a közeli Bressanone és Vipiteno kisvárosokban is gyönyörű karácsonyi vásárra bukkanunk. Az alábbi képek jól alátámasztják ezt, nézzék csak a kivilágított tereket, a hangulatos standokat, szinte érezni lehet a mézeskalács illatát. Lehet gőzölgő poharakkal sétálni, megkóstolni a számos édességet, vagy egyszerűen csak bámészkodni, élvezni a fények teremtette különleges atmoszférát.

Bressanone - karácsonyi vásár

Bressanone – karácsonyi vásár

Bolzano-i vásár programja majd’ egy egész hónapon át a gyerekekre is ki van hegyezve: minden nap karácsonyi díszeket készíthetnek foglalkozás keretében, délutánonként koncertek hallgathatók, közben meg lehet csodálni a kézműves kiállításokat és vasárnaponként kosztümös előadásokban gyönyörködhetünk. A vásárokat sok esetben nem csak karácsonyig élvezhetjük, több helyen egészen Vízkeresztig (a következő év január 6-a) díszítik a várost.

Bolzano - karácsonyi vásár

Bolzano – karácsonyi vásár

Vipiteno (osztrák neve: Sterzing) szintén nagyon közel van a határhoz, és ugyancsak híres lélegzetelállító vásáráról. A középkori kisváros önmagában is nagyon hangulatos, hát még ha a havas tetőket a karácsonyi díszek fényei világítják meg. Akinek van lehetősége kihasználni a decemberi pihenést, és esetleg szép ajándékokat vinne haza a fa alá, vagy különleges díszeket keres, Vipiteno ideális célpont lehet.

Az egyik legnagyobb adventi vásár Olaszországban természetesen Rómában található, a Piazza Navona-n rendezik meg minden évben, és a fentiekhez hasonlóan igazi turistalátványosság, rengeteg látogatót vonz. Rómába tehát egyáltalán nem csak a városnézésre alkalmas meleg időszakban érdemes ellátogatni, ilyenkor az év vége felé is számos élményben lehet részünk.
Róma - Piazza Navona - karácsonyi vásár

Róma – Piazza Navona – karácsonyi vásár

Végezetül nézzük, milyen vásárban bámészkodhatunk akkor, ha nem akarunk pl. repülőre ülni, vagy 10 órát autózni ezekért az élményekért, vagyis, hogy Olaszország hozzánk legközelebb eső részén milyen lehetőségekre bukkanhatunk. A megoldás tavaly (2012.) óta létezik, ez ugyanis a trieszti adventi vásár, amely idén (2013.) második alkalommal nyitja meg a kapuit.

A Piazza Sant’Antonio ad helyet ismét a vásárnak, ahol ajándékokat vehetünk, sőt a Mikulással is találkozhatunk, aki amúgy csak Olaszország nagyon kis részén hoz ajándékot december 6-án. Ő igazából San Nicoló, és nem azonos az olaszok kapcsán oly sokszor emlegetett Babbo Natale-val, aki viszont karácsonykor ajándékoz, de erről majd később…

Trieszt - karácsonyi vásár

Trieszt – karácsonyi vásár

És végezetül mutatunk egy olyan oldalt, ahol mindenki leellenőrizheti, hogy a közeljövőre tervezett úticélja környékén hol is van egy jópofa adventi vásár, ahová be lehet ugrani.

Mindenkinek kellemes készülődést az ünnepekre!