Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Szardínia ünnepei

Pici betekintő arról, milyen – főként vallási – ünnepeket ülnek Szardínián, amelyekről a szép legendák miatt érdemes megemlékezni.

Az egyik mindjárt Cagliari védőszentjének, Sant’Efisio-nak ünnepe. Két alkalommal jelenik meg a naptárban, egyrészt január 15-én, amely az egyház liturgikus naptárának egyik fontos bejegyzése, másrészt pedig május 1-jén, amikor is hangos ünneppel emlékezik meg a mártírról a köznép.

A szent a III. században élt, és Kisázsiából származott, felnőttkorában jutott csak el Szardínia szigetére. Diocletianus császár idején a barbárok ellen harcolva vette fel a keresztény hitet, amelyet aztán a császár meg is bosszult, a történet szerint 303-ban, Nora városának börtönében Sant’Efisio-t lefejezték.

A nevéhez fűződő legendák szerint nem csak a keresztény vallás felvételében és terjesztésében jeleskedett, de megszabadította Cagliari-t a pestistől és a kalóztámadásoktól is (a módszereit jótékony homály fedi).

Sant'Efisio

Sant’Efisio

Ünnepét, mely a keresztény szokásoknak megfelelően a szent szobrának körbehordozását (azaz a körmenetet) jelenti, 1657-től ünneplik, így az idei volt a 360. alkalom, épp most, május elején zajlott. Azonban ez az ünnep nem csak egy körmenetről szól. Cagliari, amely városnak védőszentje Sant’Efisio (egyébként Pisa-é is), indítja útjára azt a kosztümös felvonulást, amelynek célállomása Nora, a szent halálának helye. Ha figyelembe vesszük, hogy a táv kb. 35 km, akkor máris láthatjuk, hogy ez a keresztény vallás egyik leghosszabb  távú vallási menete. A szent szobrát ökrösszekér hordozza, az ünneplő tömeg pedig gyalog kíséri.

Festa di Sant'Efisio

Festa di Sant’Efisio

 

Festa di Sant'Efisio

Festa di Sant’Efisio

 

Festa di Sant'Efisio

Festa di Sant’Efisio

A másik szent, akinek a nevéhez szintén legendák kapcsolódnak, és akinek a története szomorúsága mellett erős hitről tesz tanúbizonyságot, az San Raimondo Nonnnato. A szent ünnepét augusztus 31-én tartják.

Raimondo második a neve, a Nonnato (= „non nato”, azaz meg nem született) egy érdekes sztori. 1204-ben született meg, ám édesanyja a szülésbe belehalt, a gyermek Raimondo-t így kvázi műtéti úton segítették a világra. Ez akkoriban még nem volt egy rutin eljárás, nem meglepő, hogy csak egy nemesi család engedhetett meg magának ilyen – egyrészt bátor, másrészt luxus – beavatkozást.

San Raimondo Nonnato

San Raimondo Nonnato

Már gyermekként és később felnőttként is Katalónia és Spanyolország területén terjesztette a keresztény hitet, amit sem az ott élő muzulmán közösségek, sem a muzulmán kötődésű városok vezetése nem vett igazán jó néven. Emiatt folyamatos kínzásoknak, fizikai erőszaknak és megaláztatásnak volt kitéve, melyeknek borzalmait nem is szívesen részleteznénk.

Idén az ünnep június 9-12. között lesz, ennek plakátja szerint számos könnyűzenei előadó és más programok várják a négynapos sorozat látogatóit.

Festa di San Raimondo

Festa di San Raimondo

A következő alkalmakkor nyelvi kitérővel, gasztronómiai kalandokkal várjuk Önöket, messze van még a hónap vége!