Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Szardínia – válogatás

A mai utazással szigetlakókká válunk – Szardíniára utazunk máris.

A sziget számos speciális dologgal kecsegtet, nem csak a nászutasok, meg a jó esküvői fotókra vadászók találnak itt lenyűgöző úticélra. A hamarosan megjelenő könyvemben számos furcsaság kiderül erről a szép szigetről, amely területileg, nyelvileg eléggé elhatárolódik az anyaországtól. Remélem, hogy a nem is csak egy, de mindjárt 50 érdekességet tartalmazó könyvet már olvastátok – ha nem, akkor viszont ne hezitáljatok, vegyétek meg bátran!

Szardínia szigetének is vannak általános tudnivalói, amelyek a Tartományok címszó alatt érhetők el. A szigetnek a történelme sem elhanyagolható, s ki tudja, talán épp ez a sziget az Elveszett Atlantisz…

Mint ilyen, számos ünnep kapcsolódik hozzá.  A Mamuthones szép hagyományát szintén a könyvemben mesélem el részletesen, ezt a télűző ünnepet sokszor a mi busójárásunkhoz érezzük közelinek.

Nuraghe
Photo by Jürgen Scheeff on Unsplash

Szardínián fura építmények is vannak, nuraghe a nevük, és szintén jó sok információt találhattok róla a könyvemben! Ez az, ugye nem felejtettétek?

A szigetnek védőszentjei is vannak, akiket szintén méltón megünnepelnek minden évben. Egyikük Sant’Efisio, aki a kereszténység terjesztésében vállalt igen aktív részt, ami miatt sok üldöztetés lett az osztályrésze. Másikuk pedig San Raimondo Nonnato, azaz a meg nem született Raimondo, akikről a Szardínia ünnepeit csokorba fogó cikkemben szintén olvashattok, fura történet.

Aki még kalandozna, az találhat kedves dolgokat a Csak úgy, Szardíniáról cikkemben, ahol különleges lovak és fehér csacsik is előkerülnek.

Úticélként pedig most egy nem tengerparti várost, Ulassait ajánlom, amiről néhány hónapja meséltem nektek. Barlangok, mészkődolomitok, vízesések által tarkított területek várják a kirándulást kedvelőket. Ki ne hagyjátok!

Sajt, bor, malacsült – na, kitaláljátok, honnan nézünk rájuk? Hát, persze, hogy a szárd gasztronómiával is meg lehet nálam ismerkedni egy picit közelebbről. Szardínián nagy hagyománya van a juhsajtnak, mellé aztán kóstolhatók a szárd fehér és vörösborok, köztük a Canonau, ami az egyik emblematikus bora a szigetnek.

Egy kis pecorino?
Photo by Gabriella Clare Marino on Unsplash

És a mai cikk zárásaként még egy nagyon fontos irodalmi vonatkozást is ismerni illik: az pedig nem más, mint a sziget irodalmi Nobel-díjas írónője, Grazia Deledda. Róla is meséltem már nektek.

A mai utunk is igen kimerítő volt – remélem, hogy jókora tudással felvértezve indultok így már egy szárd utazásra!

Photo by Chloe Frost-Smith on Unsplash