Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Palermo kulturális csemegéi

Palermóba utazunk ma, ahol számos olyan kulturális látnivaló vár minket, amelyeket a művelődni vágyó turista semmiképp sem hagyhat ki.

Több olyan helyet mutatunk be ma, ahol olyan érdekességekre lehet bukkanni, amelyek kifejezetten ritkaságszámba mennek manapság, s mindeközben egy rövid történeti áttekintést is teszünk.

Az első pont ebben az itinerben a Levéltár (Archivio di Stato di Palermo). Az alkirály rendelte el a levéltár megalapítását, amely 1762-ben történt. Mintegy 80 évre volt szükség ahhoz, hogy megtalálják az intézmény végső és megfelelő helyét, és úrrá legyenek azon a káoszon, ami a komplett levéltár megszervezését jelentette. Ez a folyamat 1843-ban zárult le. Az olasz egység kialakulása után pedig a korábbi Bourbon kezdeményezést szem előtt tartva minden szicíliai megyeszékhelyen nyílt egy-egy levéltár.

S hogy mi minden található itt, mit fed fel az intézmény a kíváncsi szemek előtt? Nos, számtalan pergament, a Nápolyi Királyság szinte minden korszakából származó legkülönfélébb dokumentumokat. Sőt, található még itt egy olyan levél is, amelyet I. Ruggero király felesége írt személyesen a XII. században.

A levéltár polcain mintegy 50 km hosszúságban kígyóznak az írásos emlékek, számos közülük görög vagy arab nyelven íródott. Természetesen ma már digitális másolatok is segítik az itt dolgozó kutatók munkáját.

Archivio di Stato di Palermo

Archivio di Stato di Palermo

A palermói Központi Könyvtár (Biblioteca Centrale di Palermo) alapítása egészen a XVI. századig nyúlik vissza, és a jezsuita szerzeteseknek köszönhető, akiknek az volt a célja, hogy egy tanulóházat hozzanak létre (casa di studi = Domus Studiorum). Természetesen a könyvtár gyűjteménye az évszázadok során nagyon szépen gyarapodott, így nem csak régi könyvek, kéziratok, és ősdokumentumok (ún. inkunábulumok) találhatók itt, de az utóbbi évek kiadványai, sőt magazinok is helyet kaptak a kb. 700 ezer darabot számláló anyagban.
Sajnos, a II. világháború bombázásai ezt az épületet is megtépázták, így az olvasóterem plafonját nagyon komoly restauráció keretében tudták csak helyrehozni.
Biblioteca Centrale di Palermo

Biblioteca Centrale di Palermo

Biblioteca Centrale di Palermo

Biblioteca Centrale di Palermo

A palermói katedrális (Cattedrale di Palermo) alapítását a IV. századra tehetjük, tehát nem épp egy új épületről van szó. A barbárok ugyan hamar lerombolták, de újjáépült, és az új 604-ra készült el. (Csodálatos, hogy az emberiség azért milyen régi, szép dolgok megőrzésére képes, ha kicsit megerőlteti magát, nem igaz?)

A IX. században a szaracénok egy hatalmas mecsetet alakítottak ki belőle, majd a XI. században a normannok érkezése újabb változtatásokat jelentett, hiszen azok már a keresztény kultúra szerinti módosításokat hajtottak végre rajta. A cél mindenképpen az volt, hogy egy, a monreale-inál nagyobb katedrálissá nője ki magát az épület. Kialakítása során sok arab és normann hatás befolyásolta az építészeket, ezek ma is jól láthatók.

Az évszázadok során a katedrálishoz mindig hozzátettek valamit – hol egy tornyot, hol egy kaput, máskor egy szobrot vagy egy kupolát, kápolnát – így lényegében a XVIII. századra készült el ténylegesen, azonban annyi idő telt el a kezdetek óta, hogy 1801-ben már restaurálni kellett.

Íme, a gyönyörű épület:

Cattedrale di Palermo

Cattedrale di Palermo

Aki Palermóban jár, annak még tartogatunk egy-két érdekes látnivalót, amelyekről a következő cikkben lesz szó, addig is élvezze mindenki a nyarat és a napsütést, lesz mostantól részünk benne bőven.