Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Mit együnk Puglia-ban?

Ma eszünk-iszunk szokás szerint, megnézzük, hogy mi mindent érdemes kipróbálni, ha délre utazunk. 

A pugliai konyha történelmi gyökereit a szegénységben találjuk. Mint sok déli régió esetében, itt is jellemző volt, hogy az itteni lakosok java részét a pásztorok és halászok tették ki, akik munkájukból kifolyólag nagy hatással voltak a komplett pugliai gasztronómia kialakulására.

Nem csak őket kell azonban megemlítenünk, hanem az elmúlt évszázadok alatt a területen átvándorló különféle népcsoportokat is (görögök, arabok, bizánciak, spanyolok, franciák), akik nem csak a nyelven és az építészeten hagytak kifejezetten erős nyomokat, de a konyhai fogások és alapvető összetevők tekintetében is befolyást gyakoroltak arra a helyzetre, amit akár ma is Puglia-ban járva megtapasztalhatunk.

Sokszor mondják, hogy ennek a déli konyhának három igazi alappillére van: a gabonák, az olaj és a bor. Azonban ez nem teljesen állja meg a helyét, mert bár megyéről-megyére, városról-városra változnak a szokások, azért az alappillérek közé szinte mindenhol egy újabb hármas csatolható: tejtermékek, a hal és a fokhagyma – utóbbi minden mennyiségben.

Talán az sem világos mindenki számára, hogy a húst helyettesítendő, más fehérjeforrásokat is használnak ebben a régióban – szintén a szegénységre visszavezethető okokból. Így a pugliai konyha alapelemei között szerepel például a csicseriborsó is, amit igen nagy mennyiségben termesztenek is errefelé. Ez az alapanyag ugye, jó ideje a magyar konyhák táják is elő-előbukkan, divatja válogatja, hogy melyik táplálkozási „irányzat” melyik gabonafélét kapja fel időről-időre és tűzi a zászlajára. Az mindenesetre igaz, hogy – bár ez csak egy szubjektív meglátás – a csicseriborsó laktató, és jól elkészítve kifejezetten finom is lehet, ne idegenkedjünk tehát tőle.

Ha már azt ígértük, hogy eszünk valamit, robbantsunk egy édességgel, ami Puglia-ra jellemző, és mindenki megnyalná a tíz ujját utána. Pasticciotti a neve, és egy édes tésztában sütött finom krémről van szó, amelynek a képét alább láthatjuk, a receptjét pedig a fenti linken – olaszosoknak. Már a kép alapján nagyon csábító ez a süti, persze érdemes csokis krémmel is elképzelni, pláne kipróbálni, hátha jól sül el a dolog.

Pasticciotti

Pasticciotti

Persze, ígértünk italt is, nézzünk tehát egy kis jeges kávét (caffe in ghiaccio), amit a déliek előszeretettel fogyasztanak. A recept rém egyszerű, egy piszok erős kávéba dobjunk két tisztességes jégkockát, és ízlés szerint ízesítsük kakaóporral. A recept cukrot is ír, de ugye azt nem? A kávé ízét cukorral elrontani vétek.

Caffe in ghiaccio

Caffe in ghiaccio

A tésztaételek között meg kell említeni az „orecchietti”-t is, ami a fülecske alakú, kézzel készített tészta. Ezt a legkülönfélébb szószokkal tálalják a délolaszok, ami lehet húsos, vegetáriánus vagy halas verzió is, a variációk száma tényleg szinte végtelen. Még a ló-, kecske- és borjúhús felhasználása sem ritka, ha a nehezebb változatokat kedveljük.

Bari környékén nagy hagyománya van a sült polentának is, ez speciel pont az az étel, amit mi itthon is könnyedén elkészíthetünk, és hamar lenyűgözhetjük vacsoravendégeinket ezekkel az igazi olasz falatokkal.

Mindenkinek jó étvágyat, kellemes kísérletezést kívánunk!

Prodotti_tipici_della_Puglia