Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Április 25. – olasz nemzeti ünnep

Olaszország minden évben április 25-én ünnepli a 2. világháború lezárását, a fasizmus végét.

A nehéz időszak után, amely számtalan emberéletet követelt ebben az országban is, a lezárást követően lassan elindult egy felfelé ívelés politikai, gazdasági, jóléti szempontból egyaránt. Ehhez azonban az olaszok sem ültek ölbetett kézzel, a háború utáni újjáépítésben mindenki részt vett.

1946-ban megszavazták a köztársaságot, mint államformát, az Olasz Királyság a korábbi politikai formájában megszűnt.

Az ’50-es évektől a gazdaság is fejlődésnek indult, lassan-lassan kezdetét vette egy olyan fellendülés, amelynek hála az olasz átlagpolgár egyre jobban élt – autót vehettek, nyaralni járhattak és a temperamentumuknak megfelelően élvezhették a dolce vitát, amelyet az egész világ azóta is irigyel tőlük. Hozzáállásuk az élethez, annak szépségeihez nagyon sokakat megragadott már a múlt század közepén is, így nem csoda, hogy az ország a turisták egy kedvelt célpontja lett, ez az iparág is hatalmas fejlődésnek indult.

Ne feledjük, hogy az olasz mozi is fénykorát élte, a piacot elözönlötték a klassz olasz járgányok, a Vespa akkor volt az abszolút csúcson – s ennek még az Ólomévek nevű időszak a ’60-as, ’70-es években sem tudott igazán gátat szabni. Az ideutazók áhítattal vásárolták és élvezték a legfinomabb olasz fagyikat, kortyolták a cappuccinót, vagy húztak le egy-két szabályos mozdulattal egy espressót.

A pasta, a pizza egyik éttermi asztalról sem hiányozhatott, miközben a kulturális látnivalóknak a végére sem lehetett járni.

Nem csoda, hogy az egész világon rengeteg ember volt és van ma is, akiknek bakancslistás egy itáliai utazás – mások meg már szinte rendszert csinálnak belőle!

Április 25. az olasz nemzet életében egy rendkívül nehéz időszak lezárását jelentette – innentől viszont kis döccenőket nem számítva a világ egyik legkedveltebb helye lett, a dolce vitára áhítozó turisták igazi paradicsomává nőtte ki magát ez a fantasztikus ország.

Jó pihenést kívánunk az olaszoknak, akik ma nemzeti ünnepet ülnek!

Forrás: forzearmate.eu