Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Az elveszett Leonardo

Egy-két filmélményt osztanék meg veletek a napokban általam látottak közül, mert úgy gondolom, sokan közületek moziba indulnak ennek nyomán.

Főként a művészfilmeket vetítő mozik tűzik a napokban műsorukra Az elveszett Leonardo című filmet, amely a Leonardo da Vincinek tulajdonított Salvator Mundi című festmény életútját járja körül, lehetséges alkotóját kutatja.

Kutatja – ugyanis még mindig nem merte senki 100%-os bizonyossággal kijelenteni, hogy a képet valóban a reneszánsz polihisztor festette; bár számtalan jel erre mutat.

A művészettörténészek között sincs maradéktalan egyetértés a kérdésben, s bár nyilván csábító dolog lenne bármelyikük számára, ha ő mondhatná ki, hogy ez bizony egy minden kétséget kizáróan Leonardo-kép, azért ehhez hatalmas felelősségvállalásra van szükség.

Az elveszett Leonardo
Forrás: papageno.hu

Itt is van a csavar a francia dokumentumfilmben, hiszen végül is senki sem mer egyértelműen állást foglalni.

Ugyanakkor megdöbbentő dolog belesni a műkereskedelem kulisszái mögé, ahol egy – szerintem – nagyjából maffiahálózathoz hasonlóan működő „szabályrendszert” lelhetünk fel. Csalás, átverés, fenyegetések – és átlagember által alig felfogható mennyiségű pénz uralja ezt a szegmenst. Pont emiatt rettentően érdekes látni, ahogy levezetik: hogyan lesz egy 2000-es évek elején 1100 dollárért vásárolt, állítólag Leonardo-mű másolatából egy sokak által mégiscsak a mesternek tulajdonított, alapos restauráláson átesett festmény, ami végül 2017-ben 450 millió (!) dollárért cserél gazdát a Christie’s aukcióján.

Az elveszett Leonardo
Forrás: mafab.hu

A Christie’s persze úgy reklámozta a képet, mint Leonardo keze munkáját (bizonyított tényként kezelve azt), s ezzel a mindenféle mércével nézve is óriási marketing-kampánnyal a legmélyebb zsebű művészetkedvelők érdeklődését is felkeltette.

Az értékesítést követően sokáig nem is lehetett tudni, hol van pontosan a festmény, hiszen a vásárló anonim módon kezelte a tranzakciót. Később derült fény arra, hogy a szaúdi herceg vetett szemet rá, és volt hajlandó kifizetni ezt a tetemes összeget érte.

A legutolsó infók szerint a Salvator Mundi (amiről, mint festményről azért elég kevés szó esik – sokkal inkább a körülötte lévő felhajtást járja körül a film) Abu-Dhabiban van jelenleg.

Akit érdekel a művészettörténet, a restaurálás és a műkereskedelem sötét világa, annak jó szívvel ajánlom ezt az egyébként nagyon izgalmas filmet – még ha a Salvator Mundiról egyéb forrásokból is muszáj lesz tájékozódnunk…

Az elveszett Leonardo
Forrás: mafab.hu