Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Habsburg karnevál és egyéb vigasságok

Ma tekintsük át röviden, hogyan is mulat a nép ebben az észak-olasz régióban.

Habsburg karnevál

Trentino Alto-Adige, ahogy azt a történelmi leírásból korábban már láthattuk, igen sokáig képezte részét a Habsburg-Magyar Monarchiának. Ennek a korszaknak az emléke a mai napig nagyon élénken megvan ebben a régióban. Sokan állítják, hogy Ferenc József és Sissi még ma is él – legalábbis ezeken a fesztiválokon mindig fel-felbukkannak.

A karneváli hangulatot a februárban megrendezett eseményen a felvonuló kocsik, a XIX. századi jelmezekkel, sminkekkel rendelkező résztvevők biztosítják. Ez azért is nagyon egyszerű és biztosan élethű, mert az időszakról igen nagy mennyiségű dokumentum, kép, esetleg fotó árulkodik, így külsőségeiben a karnevál teljes egészében képes visszaadni a Habsburg udvar atmoszféráját. A jelmezes résztvevők természetesen estefelé valzert járnak, és vacsoraként az eredeti receptek alapján elkészített fogásokat fogyasztják.

Carnevale Asburgico

Carnevale Asburgico

 

Carnevale Asburgico

Carnevale Asburgico

Feste vigiliane

Az ünnep neve Trento város védőszentjére, San Vigilio-ra utal, akivel később majd még közelebbről is megismerkedünk. A szent ünnepét júniusban tartják, de nem akárhogy! Ez egy egy hetes őrület, amelynek során középkori játékok segítségével lehet megidézni a múltat, újra felfedezni régi mesterségeket és régi trentói receptek szerint kóstolni számos fogást. A nyári esték így gyorsan telnek, a kellemes hétnyi szórakozás pedig tüzijátékkal zárul.

Feste Vigiliane

Feste Vigiliane

Festival dell’Economia

Ez a fura rendezvény kivételesen nem a nagy murikról szól. Trento-ban ugyanis kellő komolysággal is lehet fesztiválozni. 2006-ban született az ötlet, hogy a gazdasági szakemberek és a széles publikum számára egy olyan fórumot teremtsenek, ahol ez a két csoport számtalan, a gazdaságot érintő témában tud egymással kommunikálni. A szakemberek lehetőleg sallangmentesen, szakszavakkal nem teletűzdelt előadásokkal magyaráznak el bonyolultabb összefüggéseket is, segítve ezzel pl. a vállalkozók mindennapjait. Manapság, mint ahogy az máshol is érzékelhető, aktuális téma az energiagazdálkodás és a környezettudatos gondolkodás is. A fesztiválra rendszerint nemzetközileg elismert, külföldi szakemberek is meghívást kapnak. A május végi esemény, ami az olaszul tudók számára laikusként is érdekes lehet, a városközpontban elhelyezkedő, igazán festői környezetet biztosító kastélyok egyikében várja a látogatókat.

Festival dell'Economia

Festival dell’Economia

Így tehát Trentóban tél végén és nyár elején is számos eseménybe botolhatunk bele, nem is beszélve azokról a fantasztikus kis karácsonyi vásárokról, amelyekről korábban már mi magunk is hírt adtunk. Irány Trento, sok dolgunk lehet errefelé is!