Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Paestum – görög emlékek olasz földön

Nápolyt és környékét az ókorban a görögök alapították – ez volt az egykori Magna Grecia területe. A 2500-3000 évvel ezelőtti görög építészetnek pedig sehol a világon (még Görögországban sem!) maradtak meg olyan épségben a nyomai, emlékei, mint épp Olaszországban.

Több helyen is találhatunk az athéni Akropoliszhoz hasonlóan monumentális, oszlopos templomromokat Itáliában (pl. Agrigento, Segesta – Szicíliában) – ezek közül három viszont éppen Campaniában, Paestum romvárosában lelhető fel. Ezekről hoztam nektek néhány fotót, és mesélem el, hogy mi mindent láttam.

Héra temploma – Paestum
Szerkesztőségi fotó

Paestum ezen része egy geoparkban található –az egykori városfal maradványait láttatni engedő óriási kövekkel körülvett területen. Pompei mellett a másik időutazást adó élmény volt ez a hely, csak itt még korábbra léphettem vissza az időben.

Érdemes először betérni a geopark templomokkal szembeni oldalán lévő múzeumba, ahol összegyűjtöttek minden olyan tárgyat, emléket, sírfedelet, amit az ásatások során a templomok területén vagy azok közvetlen környezetében találtak.

Sírfedél Paestumból
Szerkesztőségi fotó

Sokáig nem lehetett tudni szinte semmit a valamikori görög festészetről, hiszen minden ilyen jellegű művészeti alkotás az idő martalékává vált. Azonban amikor Paestum szépségeit kutatni kezdték, rábukkantak olyan sírokra, amelyeket évezredek óta nem nyitott fel senki. A sírok fedelének belső oldalán pedig csodálatos korabeli görög festmények tűntek fel, amelyek így felbecsülhetetlen értéket képviselnek, s a történelemnek, a művészettörténetnek egy olyan szeletét mutatják meg, amelyet e sírok feltárása nélkül talán sosem ismerhettünk volna meg. Egyik leghíresebb ezek közül a Búvár, amely éppen egy tengerbe ugró figurát ábrázol.

A Búvár
Szerkesztőségi fotó

Miután a múzeumban látható ókori sírfedeleket és egykori használati tárgyakat megcsodáltam, átbaktattam az út másik oldalára, ahol a végre arra a területre léphettem, ahol a templomok állnak. A bejárathoz közeli oldalon van egy (Athéné temploma), a park távolabbi részében pedig egymás mellett további kettő (Héra és Poszeidón templomai).

Héra temploma – Paestum
Szerkesztőségi fotó

Kiváló állapotban maradtak meg az ókori, majdnem 5 km hosszú városfallal együtt ezek az építmények, amelyek a görög oszlopos építészet igazi remekei. A három templom által övezett területen láthatók az egykori romváros egyéb építményeinek maradványai (színház, fórum pl.).

Az ember ezek között az oszlopok között sétálva igencsak picinek érzi magát, s persze óhatatlanul is elgondolkodik azon, hogyan voltak képesek az emberek ekkora épületeket megépíteni több évezreddel ezelőtt.

Héra temploma – Paestum
Szerkesztőségi fotó

Felülmúlhatatlan élmény ezek között a romok között barangolni – itt sem szegte kedvemet a nagy júliusi kánikula. Egy szalmakalap, nagy levegő, nagy korty víz és minden ment magától. Ettől függetlenül ezekre a dél-olasz részekre – ha nem mindenáron a strandolás a cél – mindenképp tavaszi vagy őszi időpontot javaslok, mert a városnézésre a 37°C néha kicsit sok volt.

Nos, ennyit dióhéjban Paestumról, az ókor romvárosról, amelyet Pompeihez hasonlóan jó szívvel ajánlok mindenkinek. Rendhagyó állomás egy olasz út során, ám annál színesebbé teszi a programot!

Athéné temploma – Paestum
Szerkesztőségi fotó