Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Veneto és a gasztronómia

A venetoi konyha sok ízt tömörít és sok különféle ételt tartalmaz, ezekből szemezgetünk egyet-kettőt ma.

Annak, hogy az ételek változatossága igen nagy, elsősorban földrajzi és történelmi okai vannak. Gondoljunk csak arra, hogy Velence a Köztársaság időszakában (Serenissima) jókora szeletével a világnak állt rendszeres kapcsolatban, így mind az Európa, mind pedig a kelet felől érkező hatások rajtahagyták lenyomatukat a városon, az építészeten, a szokásokon és nem utolsósorban a gasztronómián is.

A tészták közül a bigoli-t emeljük ki. A mindenféle szószokkal tálalható, hosszú tészta hasonlít a makarónihoz, illetve a pici néven Toszkánában ismert tésztához. Különlegessége abban rejlik, hogy a tészta kacsatojással készül, és szinte mindig teljes kiőrlésű lisztet használnak az előállításához. Létezik nem teljes kiőrlésű verziója is, azonban az előbbi a gyakoribb és a Veneto területén igazán „őshonos”.

Bigoli

Bigoli

Azt vajon tudta-e a kedves olvasó, hogy Veneto-ban csak a rizsnek vagy negyven féle elkészítési módja ismert? Az arab vidékekről került ide és az 1500-as évek óta Olaszországban is termesztik – Verona környékén, az alföldi részeken mind a talaj, mind a víz minősége ideális ehhez, így a rizs minősége is igen magas. A nálunk is ismert rizi-bizin át a milliónyi rizottó-variánsig mindenféle rizses étel megtalálható a venetoi konyha specialitásai között.

S ha már specialitás, ugorjunk is egyet tovább, hogy megnézzük, a következő étel, a baccalá – vagyis a tőkehal. Ismét csak Veneto földrajzi helyzetére hivatkozunk: a régiónak ugyanis van egy jókora tengerpartja, nem csoda hát, hogy a tengeri ételek gyakran kerülnek az asztalra. Köztük a tőkehal, amelyet szintén sok változatos formában tudnak elkészíteni.

Természetesen a tőkehalas ételek nem képezik a régió sajátját, Rómában, Toszkánában, Szicílián, Lombardiában és Piemontban is számtalan módon kerül a tányérra. Veneto-i fajtája a baccalá alla vicentina.

Az ételt hosszas előkészületek után (ugyanis szárított halból készül) egy lágy, szószos verzióban kapjuk meg, mellé természetesen polenta dukál, ahogy az Olaszországban nem egy meglepő dolog.

Baccalá alla vicentina

Baccalá alla vicentina

(Egyébként a tőkehal nagyfogyasztói között igen előkelő helyen szerepel Olaszország – Portugália után a második helyen áll a világon.)

És aztán lássunk egy édességet – a választásunk a bussolá vicentino-ra esett. Mivel közelednek az ünnepek, de a Panettone témáját már ezerszer körbejártuk, talán ez egy opció vagy alternatíva lehet a sütik között. Kuglóf-formában kisüthető, és nagyon szépen dekorálható, így a fantáziadús szakácsnők szabadjára engedhetik kreativitásukat.

Bussolá vicentina

Bussolá vicentina

Mára ezzel a kis gasztro-túrával búcsúzunk, pénteken folytatjuk szintén valami érdekes témával, de hogy mi lesz az? Nem áruljuk  még el!