Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Bővérű királynők kastélya

Nemrég Triesztben jártam, ahol volt alkalmam ellátogatni a Castello di Miramaréba is – felejthetetlen élmény, s ilyenek délebbre is várnak minket!

Ha kicsit beljebb utazunk a csizma területén, Olaszország ott is milliónyi különleges kastélyt rejt, és majd mindegyiknek van egy fura, bizarr vagy krimiszerű története – amit majdnem minden esetben megfűszerez a szerelem.

A mai virtuális utazásunk Nápoly irányába visz, ugyanis a város közelében, Posilliponál találjuk meg Donna Anna Carafa kastélyát, ahol mindenféle fura dolgok történtek már Donna Anna ideje előtt is. Menjünk akkor sorban.

Palazzo Donn’Anna a tenger felől
Forrás: wikipedia

Már az 1400-as években is fura sztorik keringtek a kastélyról, amelyet egy korábbi épület alapjaira emelt a Dragonetto család. A vár olyan, mintha a tengerből nőne ki, s mivel a Szirénnek hívott sziklára emelték, sokáig a Villa Sirena nevet viselte. A régi épület azonban az 1300-as években még I. Johanna, később pedig II. Johanna Anjou királynék birtokában volt, akik nem mindennapi életet éltek.

I. Johannáról azt tartja a legenda, hogy igencsak kedvelte a daliás ifjakat, akiket egy-egy buja légyottra magához rendelt. Ez nem is lenne baj, ám a szerencsésnek tűnő fiatal férfiak nem sokáig örültek a királynő kegyeinek – ugyanis miután teljesítették a rájuk kirótt kellemes feladatot és boldoggá tették a királynőt, sajnos sorsuk meg is pecsételődött: a királynő ugyanis a szeretkezés után eltetette őket láb alól, soha többé nem kerültek elő. Persze, a legenda szerint lelkük a mai napig ott sündörög a kastély körül, és időnként hallani lehet kiáltásaikat.

Palazzo Donn’Anna Forrás: napoli-turistica.com

A másik történet is I. Johannához kapcsolódik. Szemet vetett ugyanis egy jóvágású fiatal tengerészre, Salvatoréra, akit természetesen meg is szerzett magának, s akinek a sorsa pontosan ugyanaz lett, mint a többi daliáé, akik a királynő ágyában kötöttek ki. Ennek a tengerésznek azonban volt egy szerelme, Maria Stella, aki eltűnt jegyesét egyre csak várta vissza. A hírek szerint beleőrült a fájdalomba, hogy Salvatore nem tér vissza, és egyesek néha ma is látni vélik egy fiatal lány parton üldögélő alakját, aki meredten bámulja a vizet, hátha megjelenik a várva várt férfi hajója.

A hírek szerint II. Johanna sem volt sokkal visszafogottabb hölgy, mint elődje, s úgy tartotta, a férfiakkal való számtalan együttlét konzerválja szépségét egészen haláláig.

A Johannák és az őket követő tulajdonosváltások után az 1600-as években a Carafa családhoz került az épület, amelynek örököse, Donna Anna Carafa egy teljes körű felújtásba kezdett. Ennek köszönhetően a kastély a nápolyi barokk stílusjegyeit viseli magán.

Palazzo Donn’Anna a tenger felől
Forrás: wikipedia

Na, ne higyjétek, hogy Donna Annának nem volt szerelmi sztorija a kastély falain belül! Dehogynem! Igaz ugyan, hogy ő volt a nápolyi alkirály felesége, de ez nem akadályozta meg abban, hogy a jóképű Gaetano di Casapesennához szerelmi szálak fűzzék. Az úr azonban a kapcsolat végeztével épp Donna Anna unokahúgába, a szépséges Mercedesbe bolondult bele, az érzések pedig kölcsönössé váltak. Donna Anna, aki iszonyúan féltékeny lett erre az új kapcsolatra, sokat vitatkozott Mercedessel, mígnem egy napon a lány eltűnt. Gaetano égen-földön kereste – szó szerint, ugyanis bejárta Itáliát, Spanyolországot, Franciaországot és magyar földre is ellátogatott, hátha megtalálja a lányt. Sajnos, nem járhatott sikerrel (sejtjük, ugye, hogy mi lett a lánnyal?), s Gaetano végül egy csatában lelte halálát. Szomorú végkifejlet ez is…

Miután Donna Anna (is) fiatalon meghalt, a felújítás befejezetlen maradt, a kastély pedig később különféle magánkezekbe került. Az idők során volt falai között hotel is, ám végül az egyik későbbi tulajdonos megnyitotta az épület színházi részét a közönségnek. Ezt a részt egyébként három csodálatos árkád választja el a tengertől, a lélegzetelállító kilátás pedig a Vezúvra és Capri szigetére esik. Impozáns, az egyszer biztos!

A kastély ma elég rossz állapotban van, azonban néha vannak vezetett látogatások, amelynek során végigkalauzolnak minket a régi termeken, benézhetünk az említett színházba és ismerkedhetünk egy kicsit a kastély borzongató, ám szerelmi szálakkal alaposan átszőtt történelmével is. A cím, amit keresnünk kell: Palazzo Donn’Anna – Largo Donn’Anna, 9, 80123 Napoli. Indulunk?

Palazzo Donn’Anna Forrás: napoli-turistica.com