Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Toscana

Umbria textilipara

Ma egy nagyon érdekes témát veszünk elő, amit nem nagyon szoktunk feszegetni, viszont Umbria kapcsán mindenképpen beszélnünk kell róla.

Ez pedig nem más, mint a címben ígért textilipar. Umbria kapcsán már beszéltünk arról, hogy a régiónak nincs tengerpartja, azonban Itália zöld szívét alkotja, így minden iparága szervesen kapcsolódik a mezőgazdasághoz és az állattenyésztéshez.

Könnyűipara pedig messze földön híres, és ha belegondolunk, hogy mi mindent boncolgatunk majd a mai cikkben, akkor mindenki a fejéhez fog kapni egy-két részlet hallatán.

A régió központja Perugia, amiről pedig kicsit közelebbről szólunk, az a pulóverkészítés csínja-bínja. Elöljáróban azonban fontos megemlíteni, hogy Umbria már a XII. századtól nevezetes volt a gyönyörű gobelinek és hímzések okán, amik itt készültek. Különösen azért, mert érdekes geometriai formákat, állatokat és stilizált emberalakokat is megjelenítettek ezeken a – jellemzően – abroszokon, terítőkön, amik errefelé készültek. A perugiai textil főként a kolostorokban készült, a következő évszázadokban jellegzetes kék és piros mintáival Európa-szerte ismertté vált, majd egy hosszabb szünet után a múlt században jött újra divatba.

tessile3

Mivel a gépesítés csak részben történt meg, kisebb házi gyártósorok létesültek, s az Olaszországban már oly megszokott kis családi vállalkozások lendítették feljebb a textilipar népszerűségét a századeleji időkben. Persze, aztán megérkezett köreinkbe a perugiai születésű Luisa Spagnoli, aki nem csak a hímzések kialakítása kapcsán, de még az élelmiszeriparban (közelebbről a perugiai csokigyártás tekintetében) is nagyot alkotott – gondoljunk csak a Bacio-ra, ami a perugiai csoki csúcsa.

Luisa Spagnoli

Luisa Spagnoli

Nos, Luisa nevéhez fűződik az angóra és a kasmír pulóverek divatja is. Spagnoli kisasszony ugyanis azt találta ki, hogy az angóranyúl tenyésztésével könnyedén hozzáférhetővé válik annak puha bundája, s már készíthető is belőle a kellemes tapintású (ám annál kényesebb) pulóver. Ezzel az ötlettel egyébként létre is hozta az ún. ‘Angora Spagnoli’ nevű céget, amely ezen túl a későbbiek során számtalan divatház ruházati előállító szekciójához tudott a versenyképes minőséggel csatlakozni.

tessile2

A másik alapanyag a kasmír. Talán kevesen tudják, hogy a kasmír egy, a Kasmír-hegységben honos kecskefaj hosszú szőre alatt megbújó rövid, puha prémréteg. Ehhez gyakorlatilag csak kézi erővel lehet hozzájutni, konkrétan ki kell fésülgetni a kecskéből – amely ráadásul európai klímán meg sem él, így mindenképpen a tenyésztésre alkalmas területekre kell elvándorolni érte, ami India és Pakisztán határát, Kínát, Mongóliát – pontosabban azoknak a magas hegyeit – jelenti. Nem csoda, hogy igen drága alapanyagról van szó.

tessile1

Ezeknek a minőségi anyagoknak a felhasználása jelentette és biztosította Luisa Spagnoli számára a lehetőséget, hogy cége a XX. század második felétől Giorgio Armani, Yves Saint-Laurent, a Lafont, az IGI, az Ellesse beszállítója lett. Ezek a cégek pedig sok szakemberrel támogatták a kis beszállítót, így Perugia-ban elég sok külföldi divatszakember dolgozott – esetenként telepedett le. Természetesen a perugiai mesterek számára is nyílt innentől lehetőség a divat nagyvárosaiban dolgozni, így egy jó kis nemzetközi összefogással mi, a későbbi korok fogyasztói élvezhetjük ennek az együttműködésnek a gyümölcsét.

Természetesen azóta a Luisa Spagnoli, mint cég, már parfümökkel, kiegészítőkkel is foglalkozik.

A Bacio-ra pedig, mint csokira még visszatérünk, ugyanis Umbria gusztálnivalói még hátravannak!