Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Tiziano Milánóba megy – menjünk mi is!

Február 23-a óta látogatható egy kiállítás a milánói Palazzo Reale-ban, amely mindannyiunkat vár egészen 2022. június 3-ig. 

A bécsi Szépművészeti Múzeum és a Milánó városvezetés állapodott meg abban, hogy a városban lévő, csodaszép Palazzo Reale fog otthont adni ennek a különleges kiállításnak, melynek fókuszában a reneszánsz nőalak áll – annak is leginkább a 16. századi Velencét leginkább reprezentáló figurái. A kiállítás címe: „Tiziano e l’immagine della donna”.

Mintegy 46 festményen és számtalan egyéb művészeti alkotáson keresztül lehetünk tanúi annak, hogyan változtak a női mindennapok, a nők társadalomban betöltött szerepe ebben a rendkívül élettel teli, tudományos és művészeti szempontból is nagyon emblematikus korszakban. A képeken megjelennek az időszak fontos nemesi hölgyei, de ott vannak a különféle hősnők a korábbi korszakokból, mitológiai alakok; de akár a kurtizánok, költőnők is főszereplői lehetnek egy-egy alkotásnak. Ők mind-mind sokkal több joggal és lehetőséggel rendelkeztek a reneszánsz Velencében, mint a többi itáliai városban – Velence ezért is kapott fókuszt a női szépséget és erőt dicsérő tematikában. 

Palazzo Reale
Forrás: ashotels.it

A festmények közül 15 Tiziano, a velencei zseni keze munkáját dicséri, de a képek mellett láthatjuk néhány fontos közéleti személyiség, író-költő sorait itt – mint pl. Pietro Ariosto, Pietro Bembo vagy akár Baldassare Castiglione, akiről már mi is említést tettünk egy korábbi cikkünkben.

Más olyan tárgyak is megjelennek a kiállított elemek listáján, amelyek a reneszánsz női léthez jelentenek fontos kapcsot – a velencei korabeli divatról is kaphatunk némi képet. 

A festmények nagy része tehát a bevezetőben említett okok miatt Bécsből érkezett a mustrára, azonban a kiállítás nagyszerűségét az is bizonyítja, hogy olyan múzeumok is adtak kölcsön erre a néhány hónapra felbecsülhetetlen értékű alkotásokat, mint pl. az Uffizi, az Ermitázs, a Nápolyi Szépművészeti Múzeum, vagy épp a velencei könyvtár, a Biblioteca Marciana is. Utóbbiról szintén írtunk már honlapunk cikkei között néhány gondolatot, ahol az épp erre a kiállításra kölcsönadott Tiziano-festmény, az Allergoria della Sapienza is említésre került.

Tehát, akik mennének szívesen reneszánsz női sorsot kutatni Milánóba, azoknak június 3. előtt kell érkezni, és a Palazzo Reale kapuján kell dörömbölni a bebocsáttatásért. Hajrá, utazók!

Tiziano – La Sapienza
Forrás kerdonis.fr