Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Magyar program Firenzében

Gyakran hangoztatjuk ezen a honlapon, hogy az olasz és a magyar nép szimpátiával viseltetik egymás iránt. A mai bejegyzés erre igazán jó példa.

2013. az olasz-magyar kapcsolatok éve volt, s bár sajnos nem csaptak körülötte túl nagy reklámot, azért akadt program szép számmal mindkét országban. Most egy olyan kiállításra szeretnénk felhívni a figyelmet, amely Firenzében látható, a San Marco Múzeumban. A múzeum – a Magyar Nemzeti Múzeummal, a Szépművészeti Múzeummal és számos neves magyar történésszel és művészettörténésszel karöltve – szervezett egy lenyűgöző kiállítást Mátyás király, az uralkodása, külföldi – nyilván talján – kapcsolatai, és az ezekről fennmaradt emlékek köré.

Taglalják Mátyás kapcsolatát a Mediciekkel, bemutatják a korszak jellemzőit, a két nép egymásra gyakorolt hatását, gazdasági-kulturális összefonódását. Nyilván szorosan kapcsolódik a témához az a tény is, hogy Mátyás második felesége a nápolyi király lánya, Aragóniai Beatrix volt.

 sanmarco

Éppen a San Marco Múzeumra azért esett a választás, mert gyönyörű, és különleges könyvtárral rendelkezik, ami tökéletes környezetet biztosít ennek a kiállításnak, s nem utolsósorban azért, mert a könyvtár Mátyás és Lorenzo Medici korabeli kéziratokkal is rendelkezik. Talán kevesen tudják, hogy a Korvinákból szinte semmi nem maradt fenn, Mátyás híres könyvtára oda, ám néhány kéziratot Mátyás halála után a Mediciek megszereztek, így ez is egy fontos kapocs a két kultúra között.

A kiállítást már 2013. október 10-én megnyitották, azonban akit érdekel, és szívesen meglátogatná, az még 2014. január 6-ig megteheti. Ha a karácsonyi vásár meghitt hangulatát kulturális élménnyel is megtoldanák az olvasók decemberben, akkor Firenze ebből a szempontból a megfelelő célpont.

MatteoCorvino

S akinek tényleg felcsigáztuk az érdeklődését, még egyszer: a helyszín a San Marco Múzeum (Museo di San Marco), a kiállítás még 2014. január 6-ig látható, és a belépőjegy 7 ? (a kedvezményes jegy ára pedig 3 ?).

Museo di San Marco

Museo di San Marco