Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Művészet templomai sorozat – Pápai Bazilikák

Folytatva a már megkezdett sorozatot, ahogy ígértem, jön a legújabb ajánló a Művészet templomai következő részével.

A Vatikáni múzeumokat már végigjártuk, a bazilikában viszont még nem időztünk. Ehhez a lehető legjobb választás ez a rész. Róma négy legnagyobb jelentőségű templomát mutatja be az epizód, bő másfél órában, mindegyiknél alaposan elidőzve, és szakértők érdekfeszítő magyarázataival kiegészítve.

Azt például tudták, hogy az újonnan 1492-ben felfedezett kontinensről érkező első aranyszállítmány egy része Rómában landolt, és a négy templom egyikének mennyezetét díszíti?

Nos, ilyen kuriózumok miatt mindenképp ajánlom ezt a részt. Megnézhetünk virtuálisan négy olyan bazilikát, amelyekből egy is kiüti minden érzékünket egy személyes látogatás során. Ahová a film bejuttat minket, az a Szent Péter Székesegyház, a lateráni Keresztelő Szent János Főszékesegyház, a falakon kívüli Szent Pál Bazilika és a Santa Maria Maggiore. 

Forrás: unsplash – Gabriella Clare Marino

Nem csak a csodálatos belső terekbe leshetünk be a másfél óra alatt, de olyan műkincseket láthatunk megjelenni a vásznon, amelyeket egyébként ott nem állítanak ki – ezért tehát bizton állíthatom, hogy ha a személyes látogatás varázsát egy képernyő nem is tudja visszaadni, azért a plusz itt megjelenő információk ellensúlyozzák azt. 

Nem is szívesen spoilereznék – számomra annyira meghatározó volt ez az epizód, hogy csak ajánlani tudom. 

Ami még fontos, hogy ez a rész azért készült el, mert nemrégiben Ferenc pápa meghirdette az Irgalmasság rendkívüli szent évét, amelynek fontosságáról és apropójáról is szó esik a filmben. 

Azért, hogy biztosan meghozzam mindenkinek a kedvét egy jó kis római templom-túrához, annak már itt is a trailer!