Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Campobasso – Molise székhelye

Folytatjuk megkezdett utazásunkat Molise táján, ma Campobasso lesz a célpontunk. 

Nézzük meg, hogy a Molise-i székhely milyen látnivalókkal kecsegtet, ha épp arra járunk – és őszintén reméljük, hogy lesz az olvasóink közül legalább néhány, akik tényleg kedvet kapnak egy városlátogatáshoz. Körutak tervezésénél ezzel a kicsi várossal is mindenképpen érdemes számolni.

Castello Monforte

Ez a csodás kastély Campobasso igazi jelképe. Nevét Nicolo Monforte-ről kapta, arról a nemesről, aki a kastély újjáépítését a XV. században lehetővé tette. A kastély maga régebbi történelemmel bír, egyes források már a XIV. században említenek egy, a városban álló várat.

Az épület a várost övező hegytetőn áll, így látványa még inkább tekintélyt parancsoló. Az épületnek nagyon kevés, szögletes ablaka van, néhol a lőrésekkel összetéveszthetően aprók. Ellenben a magaslati helyzet miatt olyan panorámát ad a környékre, amelyet elképzelni szinte lehetetlen, hacsak nem látjuk a saját szemünkkel.

Castel Monforte

Castel Monforte

A vár földalatti termeinek sok funkciója lehetett az évek során. Nagy kiterjedésük miatt ezeknek nem mindegyike ismert. Ami igen, az vélhetően szolgált börtönként, csaták esetén menedékként, vagy akár ciszternaként. A legenda szerint működött itt kínzókamra is, amelybe eleve egy földalatti járaton kísérték be a kínzásra ítélt delikvenseket. Egy másik járatot pedig kifejezetten menekülési útvonalként definiál a közhiedelem – de hát ki tudja ma már, hogy ebből mi minden igaz.

Ma a kastélynak több funkciója is van. Az előbb említett földalatti részek rejtik a város vízvezetékét, a várban pedig meteorológiai állomás működik.

Chiesa di San Bartolomeo

Ez a kedves templom a kastély falainál áll, eredetét még a kastélyénál is régebbre teszik, akár a XI. századig is visszanyúlhat. A templom sajnos csak különleges alkalmakkor és ünnepekkor nyitja meg kapuit, így aki a várral egybekötött látogatást szeretne megejteni, annak érdemes figyelni a honlapokat az időpontok miatt.

Chiesa di San Bartolomeo

Chiesa di San Bartolomeo

Museo del Presepe / Museo dei Misteri

Campobasso ad otthont a világ egy számunkra legérdekesebb múzeumának, ahol a karácsonyi csodák és a betlehemi jászol a fő téma. Számtalan, főként fából készült alkotás látható, a múzeum bizonyos részei ingyen látogathatók – kiváló időtöltés egy ilyen kedves múzeumlátogatás.

Mi mindenkit arra buzdítunk, hogy ha Olaszországba látogat, keressen fel kevéssé ismert, pici helyeket, ahol ugyanolyan mennyiségű csodára bukkanhat, mint egy sokat hivatkozott, nagyobb városban. Nem igazán tudjuk elképzelni, hogy Itáliában vannak olyan helyek, amelyek ne tartogatnának apró csodákat és meglepetéseket az arra figyelmes utazók számára.

Mostra dei Presepi

Mostra dei Presepi

Aki szívesen böngészne híreket, csak úgy általában Campobasso kapcsán, ami ugye itt, Molise-ben nem csak egy város, de egyben egy megye is, annak a www3.provincia.campobasso.it oldalát ajánljuk, ahol a legfrissebb hírekkel találkozhat az olvasó.

Molise tárgyalását hamarosan folytatjuk, remélve, hogy Campobasso sokaknál felkerült a lehetséges utazási célpontok közé.

Campobasso - Corso

Campobasso – Corso