Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

A kávé – 2/4.

A Magyarországon is kóstolgatható olasz kávék egyike a ManueL. Sok helyen nem lehet egyelőre találkozni vele, az anyacég, mely kb. 50 éves múltra tekint vissza, egy, a kávé iránt igazi szenvedélyt érző ember, Giuseppe de Giusti nevéhez köthető.

Ő és felesége, később pedig három gyermeke hívták életre és működtetik a ManueL Caffé-t, amely egyedi pörkölésű kávékat és gondosan megalkotott keverékeket kínál rengeteg más ország mellett már Magyarországon is. A franchise első magyar üzletét 2004-ben, Sopronban nyitotta meg egy magyar család, s ma már Budapesten is van ManueL kávét biztosító (olasz értelemben vett) igényes bár.

A másik kávébirodalom, mely már igen régóta frissíti Torino népét, a Baratti e Milano. A céget 1858-ban alapította Ferdinando Baratti és Edoardo Milano. 1875-ben, amikor a Galleria dell’Industria Subalpina megépült, a kávézó ebbe az új és akkor rendkívül modern, tágas belső terű épületbe költözött. A helyiség felújítását 1909-ben kezdték, kifinomult ízléssel használták a vörös, sárga, zöld márványt és a faburkolatokat, így egy csodálatos hangulatú, hívogató vendéglátóhellyé vált; 1911-ben nyitott újra.

A 2000-es évek elején a jelenlegi tulajdonosok olyan újításokat, változtatásokat végeztek, melyek visszahozzák az eredeti, XIX. század végi hangulatot. Ezt megelőzően a Kulturális Minisztérium 1985-ben már védelem alá helyezte az épületet, kifejezésre juttatva ezáltal annak történelmi fontosságát. Jelenleg pékség, kávézó, étterem is található a Baratti e Milano falai között, igazi gyöngyszeme Torino-nak, s egyúttal rendkívül közel van azokhoz a nevezetességekhez, amelyeket egy városlátogatás során amúgy is útba ejtenénk.

Baratti&Milano