Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Nyakunkon a nőnap!

Megérkezik lassan a tavasz, és vele együtt egy kedves kis ünnep is.

Néhány évvel ezelőtt már írtam egy cikket arról, hogy milyen körülmények között született meg a nőnap – ezt az írásomat jó szívvel ajánlom azóta is minden évben, mert tényleg sok érdekességet tartogat.

Ma azonban egy kicsit más kerül a fókuszba a nőnap kapcsán – nem a sztori, hanem a virág és az édesség.

Talán a cikkeimet olvasó urak is jól tudják már, hogy Olaszországban nőnapra mimózát illik ajándékozni. Szerencsére ma már Magyarországon is lehet mimóza-csokrot kapni, így akinek a felesége, barátnője, bármilyen női rokona vagy ismerőse rajongva kedveli Olaszországot, annak biztosan hatalmas örömet jelent egy ilyen meglepetés. Mellesleg nem csak az „olaszsága” okán, hiszen ez a virág valóban nagyon szép!

S ha a virág nem elérhető, akkor lehet improvizálni: aki tud vagy szeret sütni, annak máris hozom a receptet a szintén Itáliában nagyon népszerű mimóza-tortához – egy kis videóval megspékelve, hogy a nagy készülődésben el ne akadjunk!

Torta mimosa
Forrás: dolciveloci.it

Hölgyeim, Uraim! Elérkezett a megfelelő mimóza-pillanat, úgyhogy vázákkal elő és sütésre fel!

Ahogy azt a kísérő videóban is látni lehet – ami egyébként a giallozafferano oldaláról származik, ami az egyik kimondottan népszerű olasz nyelvű receptoldal – a torta alapja egy rém egyszerű sima piskóta, amelyet álmunkból felverve is bármikor elkészítünk.

A piskótát lapokra vágjuk, egy lapot félreteszünk díszítésnek.

Készítünk egy általunk kedvelt, nagyon alap tejszínes krémet, amelynek egy részét nyugodtan lehet apróra vágott gyümölcsökkel jól megbolondítani.

A tortához a piskótalapokat és krémet lerétegezzük úgy, hogy a krémből a torta burkolásához is bőven maradjon. A rétegezéskor a piskótát picit megáztathatjuk egy kis vizes-cukros-alkoholos keverékkel, de ha gyerekek is falatoznának, akkor a narancslé is tökéletes választás lehet.

Ha kívülről alaposan összekentük a tortánkat, akkor már nincs más hátra, mint hogy a félretett, nagyon apróra kockákra összevágott piskótát díszítésként ráhalmozzuk, hogy éppen úgy nézzen ki, mint egy jó nagy csokor mimóza. A finom, selymes krém és a piskóta kombója mindig nagyot üt.

Olaszosok, lássuk a receptet videó formájában is – pici eltérésekkel ugyan. (De ha ezt egyszer kipróbálja az olvasó, úgyis hamar lesz saját verziója is, nem igaz?)