Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Calabria – válogatás

Olyan jól belejöttem a cikk-válogatóba, hogy most a csizma orrába viszlek titeket!

Calabria régió célozzuk most be, amelyről sokaknak a maffia ugrik be, de én most inkább más szempontból citálnám ide.

A korábbi években már sok szót ejtettem Calabria történelméről, így a századok ottani múlását ti is jól nyomon tudjátok követni. Valóban egészen Noé leszármazottaiig vissza lehet követni a városalapítók családfáját? A cikkből kiderül!

Photo by Razvan Horhat on Unsplash

A régió sorsát II. Frigyes uralkodása és a Nápolyi Királyság, amelynek része volt, sokáig nagyban meghatározta.

Ha odautazunk, biztosan érdemes megnézni Cosenza városát, ahol a katedrális egy igazi gyöngyszem – de a tartufo-t se hagyjuk ki, ami itt nem szarvasgombát jelent, hanem egy édességet értünk rajta.

Talán nem mindenki tudja, hogy Gianni Versace, a népszerű divattervező is e régió szülötte – persze, hogy róla is írtam már pár sort.

Calabria és a tengerészek védőszentje San Francesco da Paola – aki nyilván nem az a San Francesco, akire elsőként gondolnánk. A róla szóló cikkemben vele is ismerkedhettek kicsit.

Ha szeretitek a hasatokat, akkor egy érdekes, kolbásszal töltött sajt történetét is elolvashatjátok – ebből kiderül, hogy a távolba emigrált calabriaiak milyen fifikásak tudtak lenni, ha egy kis hazaira vágytak – ezt mindenképp olvassátok végig!

Aki pedig igazi, keményvonalas nyelvrajongó, annak akad egy-két különlegesség a dialektusokról szóló cikkemben is – különös tekintettel Calabriára!

Hű, mennyi minden összegyűlt erről az egyébként nem túl nagy régióról is! Úticélként ide is bökjétek be a rajzszöget a térképen!

Photo by Carmen Laezza on Unsplash