Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Könyvajánló – Életem az ételeken át

Ma egy olyan könyvet ajánlok, amelybe az utóbbi időben rendre belefutok itt-ott.

Az egyik következő olvasmányom biztosan az „Életem az ételeken át” lesz – két okból. Az egyik, hogy bepillantást nyerhetünk az olasz konyha rejtelmeibe, pontosabban abba, ahogyan azt ma az Egyesült Államokban értelmezik. A másik, hogy Stanley Tucci, a szerző, egy – véleményem szerint – kiváló színész, nekem bármilyen filmet el lehet adni, ha ő játszik benne. Nem mellesleg olasz származású, amit büszkén vállal és gyakran emleget. E két dolog kombinációjából, és Tucci főzéshez kapcsolódó szenvedélyéből nem sülhet ki rossz könyv.

Túl azon, hogy a kiadvány még recepteket is tartalmaz, amelyekkel mi magunk is megpróbálkozhatunk, nagyon jól átüt a könyv stílusán az az igazi olasz életérzés, amelyet a dél-itáliából kivándorlók olyan magától értetődően ültettek át az új világba. Plusz a színész életének néha bensőséges, néha szomorú részleteibe is bepillantást kaphatunk.

A HVG Kiadó Kft. által megjelentett könyv szerintem nagyon jó áron érhető el, a borítója pedig kifejezetten ötletes. A könyvhöz írt hvg-s cikkben az egyik fejezet szerkesztett változatába nyerünk bepillantást.

Aki pedig nem akar zsákbamacskát venni, annak szintén a hvg oldalán lehetősége van a könyvbe előzetesen beleolvasni is.

„Az étkezés volt az a kötelék, amely mindig újra összehozta őket egymás otthonában, kertjében, verandáján, vagy akár egy kempingben vagy vízparton. És persze egymás szívében. A bor, mint kenőanyag prímán rendbe hozott minden csikorgó fogaskereket a lelkükben, de nyilván az is előfordult, hogy csak olaj volt néhány szunnyadó, ám régóta nyomasztó érzelmi tűzre.” (Részlet a könyvből)

Stanley Tuccinak nem ez az első szakácskönyv-szerű munkája. 2012-ben jelent meg ugyanis a The Tucci Cookbook, ami sajnos csak angol nyelven érhető el – aki bírja az angolt, annak viszont ezt is a figyelmébe ajánlom.

A kíváncsi és nyitott szerző nemrégiben a kocsonyát is megkóstolta egy magyar ismerőse által, amit a szülinapjára kapott. Az erről szóló anyagban jópofa videó is kapcsolódik ehhez az alkalomhoz.

No, ki kezdi el velem együtt az olvasást?