Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Könnyű, nyári falatok

A múlt héten konyhai percekkel kecsegtettük a kedves olvasót, ma álljuk a szavunkat. 

Egy könnyű tésztaétellel indítunk (Pasta con agretti e ricotta), aminek elkészítése igen bonyolult is lehet, hiszen az egyik alapvető összetevője dél-olasz és dél-spanyol vidékeken élő sófű (magyarul a növényekhez jól értők sziki ballagófű néven is ismerhetik). Véleményünk szerint egyébként a sófűt, amelyet az olaszok barba di frate, azaz szerzetesszakáll  néven is emlegetnek, biztosan lehet valami itteni jó kis zöld növénnyel (sóskával, spenóttal, mángolddal) helyettesíteni – bár nem szép dolog a recept előtt az összetevőket cserélgetni, ezt elismerjük.

Szóval kell némi fusilli kifőzve, amit majd a ragyogó feltéttel teljesen megbolondítunk. A feltéthez pedig kell egy jó fokhagymás, olívaolajos rövid pirítás a sófűnek, majd némi forró víz segítségével az egészet finoman megfonnyasztjuk. A sófűt sóval, borssal megízesítjük, és jó adag ricottát keverünk hozzá. Ezt a finom keveréket tesszük a tésztára, s az egészet megszórjuk frissen pirított szeletelt mandulával.

Könnyű, finom, a ricotta miatt laktató is – mégsem telít el túlzottan, így ideális nyáresti vacsora.

A receptet és a képet a Giallozafferano oldalán találtuk.

Pasta con agretti e ricotta
Forrás: giallozafferano.it

A másik recept, amelyet a figyelmükbe ajánlunk, megint csak egyszerű, hamar elkészíthető, nem igényel nagy konyhai tapasztalatot, ugyanakkor tipikus mediterrán ízt hoz az asztalra, és még csak nem is hizlal.

A töltött mozzarella (Mozzarella ripiena) minden hozzávalóját megtaláljuk egy nagyobb bevásárlóközpontban. Sok minden nem is kell hozzá. Mozzarellára lesz szükség, kell koktélparadicsom, mediterrán fűszerek (bazsalikom, oregánó) és egy kis olívaolaj.

A mozzarellagolyók közepébe egy széles és mélyebb lyukat vájunk, egyszerűen egy késsel. A kivájt golyókkal nyílással lefelé lecsepegtetjük. A kivágott részeket apróra felkockázzuk, a koktélparadicsomokat negyedeljük, és a tetszés és ízlés szerinti fűszerezés-olajozás után a keveréket visszatöltjük a lecsepegtetett mozzarellagolyókba – és kész is! Tetejét díszíthetjük bazsalikomlevéllel, s ha úgy tetszik, számunkra is nemzetiszín előételt vagy könnyű vacsorát készítettünk.

Mozzarella ripiena
Forrás: giallozafferano.it

Reméljük, hogy a nem túl nehéz feladattal sikerül becsalogatni olvasóinkat a konyhába, főleg úgy, hogy ezeknek az ételeknek az elkészítéséhez nem sok plusz hőt kell fejleszteni az amúgy is nagy melegben.

Jó étvágyat!