Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Farsangra készülve 2.

Folytatjuk a hasunk finom, itáliai falatokkal való tömését, és újra a fánkok felé fordulunk, most a karneváli verzióval ismerkedünk.

Két hete írtam a velencei karneváli időszak kapcsán a fritelláról, ami igazi, ínycsiklandó, ún. égetett tésztás verziója a fánkoknak, s akkor szó került még a történetéről is.

Ezért, ahogy akkor ígértem,  ma egy másik, könnyedén kipróbálható receptet hozok, ami szintén fritella, annak is a karneváli verziója lesz. Eredetiben a receptet a cucchiaio.it oldalán találjátok meg!

Fritelle
Forrás: agrodolce.it

Ez a finom, élesztős, kelt tésztás recept gyönyörű, aranybarna, golyó formájú fánkocskákat ígér nekünk, amelyeket fenyőmaggal és mazsolával bolondítunk.  Porcukorral meghintve egymás után gyorsan tűnnek el a hasunkban!

Karneváli fritella

Összetevők: 500 g manitoba liszt, 25 g friss sörélesztő, 150 g langyos tej, 80 g vaj, 2 tojás (szobahőmérsékletű!), 80 g kristálycukor, 50 g grappa, 120 g császármazsola, 100 g fenyőmag, 1 vanillincukor, só, (mogyoró)olaj a sütéshez, porcukor dekoráció gyanánt.

Elkészítés: Az élesztőt futtassuk meg fél pohár langyos tejben. Tegyük egy tálba a lisztet, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, majd lassan a mazsola és a fenyőmag kivételével az összes összetevőt. A tojásokat előtte enyhén verjük fel, a vajat pedig olvasszuk fel, de ne legyen túl meleg! Amikor a tészta homogén, hozzáadhatjuk az előzőleg vízbe áztatott, és lecsepegtetett mazsolát, valamint a fenyőmagot, és újból elkeverjük, hogy a magokat is nagyjából egyenletesen eloszlassuk. A tésztát dagasztógéppel, de kézzel is elkészíthetjük, ennek nincsen jelentősége.

Utána kelesszük, pihentessük a tésztát langyos helyen, letakarva úgy 2-4 órát, hogy a duplájára nőjön. Ebből a tésztából fogunk forró olajba diónál valamivel nagyobb gombóckákat szaggatni, és szép barnára sütni.

Langyos állapotában pedig jönet rá a porcukor! Hű, ez de jól hangzik!

Fritelle
Forrás: blog.giallozafferano.it