Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Castelluccio di Norcia

Umbriai úticélt ajánlunk – egy kedves olvasónk ajánlására, aki már megfordult ezen a varázslatos környéken.

Sokszor tekintek irigykedve azokra, akik már jártak Assisiben és környékén – nekem is benne van a következő egy-két éves tervben ez a látogatás, ám sok felkészülést igényel, hiszen minden apró részletre kíváncsi vagyok!

Akinek van lehetősége ebben az Olaszország zöld szívének is nevezett régióban kirándulni, annak jó szívvel ajánljuk egy kis kiegészítő programként a nyüzsgő városok ellenpontját: Castelluccio di Norciát.

Forrás: unsplash – Matteo Kutufa

A kis falu, melynek alig 100 lakója van, nyáron megtelik élettel – sok turista, belföldiek és külföldiek egyaránt szívesen látogatják. Ez nem véletlen, ugyanis a dombra épült település közelében lencse-mezők vannak. Ezek a mezők pedig kb. május végétől a nyári időszakban nagyjából folyamatosan virágoznak. A haszonnövény mellett számtalan más növény virágja is megjelenik, hiszen permetszereket itt nem használnak – a mezők végtelenje pedig egy hatalmas, színes, pipacsos és búzavirágos paplanná válik a legszebb évszakban, és aki csak arrafelé autózik, egészen biztosan lehúzódik az út szélére, hogy megpróbálja befogadni ezt a csodálatos látványt.

Castelluccio di Norcia
Forrás: juzaphoto.com

Az itteni lencse a „bio” termesztésnek köszönhetően igen népszerű is, ráadásul úgy tartják, hogy az íze is sokkal gazdagabb más termőterületekhez hasonlítva. Szóval, ha Umbria régióba utazunk, egy csomag lencsét is vigyünk majd haza a sok más helyi finomság mellett.

Forrás: unsplash – Federico Vitale

Castelluccio di Norcia egyébként egy rettentően hosszú múltra visszatekintő falvacska, amely mintegy 1000 éven át őrizte hagyományait, kultúráját, megóvva az itt található, több évszázados épületeket.

2016-ban Olaszország középső részét, ha még emlékszünk, egy igen súlyos, több hullámban érkező földrengés rázta meg, amely iszonyatos károkat okozott errefelé is. A falu harangtornya összedőlt, a templom is nagyon súlyosan megsérült. A lakókat átmenetileg ki is kellett telepíteni, sokaknak egy élet munkája vált pillanatok alatt semmivé.

Aztán persze az eltelt években ők is megpróbáltak talpra állni, újjáépíteni, és ma már ugyanolyan szeretettel várják az utazókat egy-egy hangulatos, pici étteremmel, mint régen.

Ha szeretnének egy jópofa összefoglalót angolul, akkor pedig feltétlenül ajánljuk elolvasni a New York Times egyik szerzőjének írását, aki épp Olaszországnak ezzel a részével esett jó nagy szerelembe – és le is írja, hogyan.

 

Forrás: unsplash – Silvana Amicone