Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

A só – mese Marche régióból

Marche régióval indult el idén a cikk-trió sorozat, amelyben már egy érdekességről és néhány finom falatról szó esett.

Folytassuk hát a sort egy mesés cikkel – hiszen ma olyan meséről lesz szó, amely Marche régióban jól ismert, az eredetét több nemzet is magáénak mondja, és Magyarországon is népszerű.

A történetet Benedek Elek is átdolgozta; olasz verzióját ma fogjuk megismerni; és állítólag még a Grimm gyűjteményben is szerepel. Egyesek szerint angolszász nyelvterületről származik – egy azonban biztos.

Ma egy olyan mesét olvashatunk fel a gyerekeknek, amelyet a Marche régióból származó legkisebbek is gyakran hallanak a szüleiktől.

Ez a mese, hogy ne kerülgessük tovább a forró kását, azt a történetet takarja, amelynek során a büszke király megkérdezi három lányát, melyikük mennyire szereti őt. A legkisebb válasza az, hogy „mint az emberek a sót”. A király felbőszül, a lányt elkergeti – s egy hosszas történeten át várunk a happy-endre.

Lesz klassz befejezés, a mesékhez illő tanulságokat is levonhatjuk, egyszóval minden fontos elem adott, amelyet a gyerekek imádnak, és amivel nem csak szórakoztathatjuk, de taníthatjuk is őket.

Aki nem tudja fejből a magyar változatot, annak az alábbi kis betekintő-ízelítő mellé ajánljuk a nepmese.hu oldalt – ahol ezen kívül is számos szép történet gyűlt össze. A pedagógus-hajlamokkal rendelkező, vagy egyenesen pedagógus szülők biztosan jól ismerik a leszkovennepmesek gyűjteményt, ahol a mesék értelemezésében is el tudnak picikét merülni.

„Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy végtelenül öntelt, beképzelt király. Állandóan a saját szépségéről, kedvességéről, jó tulajdonságairól, tetteiről, uralkodói nagyságáról beszélt, semmi egyéb nem érdekelte. Csak olyan udvaroncokat tűrt meg maga körül, akik mindezt elhitték, istenként imádták őt, és szüntelenül a hiúságát legyezgették. Az uralkodó csak talpnyalók társaságában volt látható. Volt a királynak három leánya. Egy napon magához hívatta őket, mert meg akart győződni a szeretetükről és hűségükről. – Drága gyermekeim – szólott kegyesen hozzájuk -, embereim azt mondják, hogy én vagyok a legkülönb király mindazok közül, akik valaha is éltek a világon. Annyira szeretnek és tisztelnek, hogy bármely pillanatban készek életüket áldozni értem. Mást se tesznek, csak dicsőségemet zengik. Most azt szeretném tudni, miként vélekednek a leányaim róla! Mondja el mindegyikőtök, mennyire szeret engem! Mihez tudjátok ezt a szeretetet hasonlítani?…”

Forrás: retromuzsika.hu

S ha elkanyarodunk abba az irányba, ami a mi szívünknek oly kedves, máris megtaláljuk az olasz nyelvű verziót ugyanebből a fantasztikus és nevelő gondolatokkal tarkított meséből, amelyet például a paroledautore oldalán lehet elolvasni, és amelyből ugyancsak ízelítőül álljon itt a mese legeleje:

„C’era una volta un grande re. Questo re aveva tre figlie e quando rimase vedovo riversò tutto il suo amore su di loro. Passò del tempo e le tre ragazze, vedendo con quanto affetto e premura il padre le cresceva, le istruiva e le proteggeva dai dispiaceri e dalle cattiverie del mondo, fecero del loro meglio per fargli dimenticare il dolore che ancora provava per la scomparsa della moglie. Ma un giorno, inaspettatamente, il re chiamò la figlia maggiore e le domandò: „Come mi ami, tu, figlia mia?” „Padre mio, ecco, ti amo come il miele”, rispose lei, dopo aver pensato un attimo a cosa ci poteva essere al mondo di più dolce. „Lunga vita a te, figlia mia; e che il Signore mi aiuti a godermi la tua presenza il più a lungo possibile.” E poi chiese alla figlia secondogenita: „E tu come mi ami, figlia mia?” „Come lo zucchero, padre mio.” „Ti auguro tutto il bene di questo mondo, figlia mia; e che il Signore mi conceda a lungo la gioia della tua compagnia.”

Aki végigolvasná a piciknek a mesét, az mindenképp látogasson el ehhez a gyűjteményhez, ahol még egy-két, Marche régióhoz köthető, és ott népszerű mese is megtalálható ezen a csodálatos nyelven.

Aki bizonytalanul olvasna olaszul, de a gyerekeknek biztosítaná az élményt bármilyen okból, annak pedig álljon itt a mese videó formájában is, ékes olaszsággal:

Kicsiknek és nagyoknak jó szórakozást kívánunk ehhez az ismert meséhez, ami Marche régióban is a legkedveltebbek közé tartozik.