Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Végre édesség!

Ezen a napon sutba dobjuk a főfogásokat, és nyalánkságokra vadászunk.

Induljunk el a mandulakeksz úton, át a habtejszín-hegyen egészen semifreddoig… Nem hangzik rosszul, igaz? Nem is lehet rossz, hiszen fél óra alatt összeállítható finomságról van szó, és a karantén-cukrász kötényt nyugodtan elnyerheti bárki, aki ennek a receptnek nekiáll.

Az első dolog, amit elő kell kapni, az egy hosszúkás sütőforma – a trapéz alakú, mert abba elhelyezve fog majd igazán jól mutatni a süti. De végül is mit is alkotunk ma?

Mandulás keksz és édes bor semifreddo

Hozzávalók: 3 nagy tojás szétválasztva, 5 dkg cukor, 1 csipet só, 4 dl habtejszín, 1 ek. citromlé, 40 dkg cantuccini keksz összezúzva, 1,2 dl Vin Santo, marsala vagy madeira, 17 dkg fekete szeder (ez dekor, így elhagyható, vagy más bogyós gyümölccsel helyettesíthető. Én biztos málnát tennék rá.)

Hogy könnyen kiemelhessük majd a semifreddot, érdemes folpackkal kibélelni a fent említett sütőformát.

A tojássárgákat keverjük a cukorral krémesre, fehéredésig. Egy másik tálban verjük fel a tojásfehérjét a csipet sóval. Egy harmadikban pedig a tejszínhabot, amíg olyan vicces csúcsos nem lesz a teteje. A tojássárgákhoz adjuk hozzá a felvert fehérjét, lassan forgatva keverjük bele. Utána mehet ugyanígy a tejszínhab is. Végül a keverékbe forgatjuk a citromlevet és az összetört keksz negyedét.

Jön a negyedik tál: ebbe kerül a keksz és a bor. Alaposan összekeverjük, és egy részét belenyomkodjuk a forma aljába. Erre jön egy réteg krém. Utána keksz, és krém megint. A rétegek lehetnek vastagabbak, és akkor kevesebb lesz, vagy vékonyak, és akkor csíkosabb lesz a süti. A lényeg, hogy az utolsó réteg keksz legyen a tetején.

Mélyhűtőbe kell tenni min. 4 órára, hogy biztosan megszilárduljon, tálalás előtt 10-15 perccel érdemes kivenni, hogy jól szeletelhető legyen.

A formát egyszerűen fordítsuk rá egy tálcára, és díszítsük bogyós gyümölcsökkel, akár vegyesen, ízlés szerint. Valahogy így: