Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Rádió

Sok olyan olasz rádióállomás van, amelyek interneten is stream-elnek, így bárki számára egy Chrome-mal vagy WinAmp-pal elérhetőek (akár munka közben is jól eshet egy kis zene, főleg, ha olasz).

Fenti linken bőven van lehetőség válogatni, még akkor is, ha ebből levonjuk a 64 kbs vagy az alatti adatáramlási sebességen adókat, és aki nem rest, nyugodtan összeszámolhatja, mennyi rádióállomás hozzáférhető talján barátainknál. Panaszra igazán nincs okunk, s a nem-hallgatásra mentség sem. Egyszóval, művelődjünk kortárs olasz könnyűzenéből, akadályok nincsenek előttünk. Nem baj, ha kicsit szélesítjük ismereteinket, s nem ragadunk le a csizma (nem egyetlen, de talán legismertebb) zenei exportcikkénél, Eros Ramazzotti-nál. (Kivéve persze a szerkesztőt, de ez egy elvakult rajongótól így helyes.)

A tréfát félretéve mi leggyakrabban a Lolliradio-t és a radioitalia.it neten szórt műsorát hallgatjuk, mert itt kivétel nélkül olasz zenéket adnak. Nyilván az unalomig ismétlés ugyanúgy jellemző, és a szokásos minták hasonlóan felfedezhetők, mint ahogyan az a magyar kereskedelmi rádióknál is észrevehető, de hát ha egyszer ilyenek a kereskedelmi adók. Ha nem is megnyugtató, de legalább tény, hogy ebben nem (negatív értelemben) egyedi a magyar rádiózás. A kellemes atmoszféra, amit viszont ez a hangzás ad, vitathatatlan. Úgyhogy picit most fel is hangosítjuk…

Egyébiránt ha valaki más megközelítésben szeretne egy válogatást látni az olasz rádiók kapcsán, nem marad link nélkül itt, de itt sem.