Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Trevi – egy rejtett umbriai úticél

Régóta vágyam, hogy bejárjam Umbriát. Most egy ottani érdekességre hívom fel a figyelmeteket.

Gondolatban már számos útvonalat végigpörgettem – nem tudom, ti hogy vagytok ezzel. Az egyik álomútvonal számomra az lenne, ha mondjuk Perugiából csillagtúráznék. Ott megkóstolnám nyilván a sótlan kenyeret, amiről már a Ciao, Itália! című könyvemben is írtam – vagy itt a honlapon is megemlítettem.

Perugia
Photo by Lachlan Gowen on Unsplash

Ki nem hagynám semmi pénzért a Baci nevű csokit – a mogyorós finomság ellenállhatatlan! Teli hassal pedig neki lehet látni a körbe-körbe utazásnak. Mindenképp elmennék Assisi-be, ahol Szent Ferenc nyomán járva nem csak spirituális élményekre számíthat az ember, de Giotto híres freskóit is szájtátva bámulhatja.

Assisi
Photo by Sara Bertoni on Unsplash

Assisi után jöhetne egy következő napon Gubbio! A holtak kapuját biztosan megkeresném, amihez csak úgy emlékeztetőül vinném magammal Szerb Antal: Utas és holdvilág című kötetét.

Gubbiói hangulat
Photo by Henry Becker on Unsplash

Ellátogatnék egész biztosan Orvietóba – itt a terv szerint a lélegzetelállító katedrálisba mennék legelőször (erről tervezek még írni nektek részleteiben is), majd következhet Szent Patrik kútja. Erről szintén írtam pár szót itt, a honlapon, valamint egy egész kis fejezetet szántam neki a Ciao, Itália! című kötetben is.

Orvieto – Dóm
Photo by sterlinglanier Lanier on Unsplash

Aztán minden bizonnyal átruccannék Cortonába és Arezzóba egy kis toszkán hangulatért (tényleg csak egy rövidke napra). Legalább átélhetném a Napsütötte Toszkána című film hangulatát, amelynek egyes részeit épp itt, Cortonában forgatták.

És talán még Trevire is sor kerülne: itt ugyanis épp idén év elején nyitottak meg egy olyan kulturális központot az egykori Szent Ferenc kolostor területén, amelyet már nagyon régóta terveztek. A hely (Polo Culturale) otthont ad egy több szekcióból álló könyvtárnak, mellette képtárat is lehet látogatni, ahol több évszázadot felölelő gyűjtemény található. Itt aztán igazán sokféle festészeti irányzattal lehet ismerkedni, a középkori triptichonoktól egészen a 19. században jellemző modernebb irányzatokig.

Trevi – Polo Culturale
Forrás: touringclub.it

Múzeum is várja Trevi ezen részén a látogatókat, a komplexum egyik részében archeológiai és építészeti érdekességekkel lehet ismerkedni, ami megintcsak egy tökéletes alkalom arra, hogy szélesítsük ismereteink horizontját.

Trevi – Polo Culturale
Forrás: touringclub.it

Nos, egy virtuális kalandon már túl is vagyunk – jöhet az igazi utazás! Vegyük a nyakunkba Olaszországot minél előbb!