Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Toscana

Ciao, Itália! – könyv

Majd’ egy évtizedes online jelenlét után 2022 augusztusának végén került a boltokba Ciao, Itália! – 50 érdekesség Olaszországról című könyvem.

A Scolar Kiadó gondozásában megjelent, gyönyörű fotókkal illusztrált kiadványt szerencsére már sokan ismeritek és szeretitek is. Aki még esetleg nem találkozott vele, annak itt mesélem el, hogy 50 önálló, egyenként és tetszőleges sorrendben olvasható sztorit találtok itt 272 oldalon, amelyek mind-mind Itália jellegzetességeivel, érdekességeivel foglalkoznak – a szokásostól talán némiképp eltérő megközelítésben.

„Egy gőzölgő olasz kávé mellett jó olasz bort kortyolva egyszer csak az elveszett Atlantiszon találjuk magunkat: megcsodáljuk Leonardo strucctojását, miközben körülöttünk égnek a máglyák, magával ragad bennünket a középkori lovasverseny színes kavalkádja, s persze úsznak a gondolák, süvítenek az autó- és a motorcsodák…

Playboyok, világmegváltó filozófusok, szenvedélyes szerzetesek, reneszánsz kurtizánok, zsenik és kalandorok lakják Bárkányi Noémi könyvének lapjait. Szó van itt a fekete-piros egyenruhás carabinierikről vagy a rettegett Vörös Brigádok terrorszervezetről épp úgy, mint az itáliai művészetről, az építészet és a kultúra rejtélyeiről, az olasz nyelvről és a legendás dizájnról. Számos érdekesség, kuriózum, történelmi pletyka és regénybe illő valós történet elevenedik meg a hamisítatlan olasz hangulatot idéző kötetben.

Mivel érdemelte ki Vivaldi az il prete rosso, azaz „vörös pap” nevet? Milyen is az a híres perugiai sótlan kenyér, amelyet állítólag Dante is említ levelezésében, sőt az Isteni színjáték Paradicsomot leíró részében is felbukkan? Bárkányi Noémi – egy Olaszországgal foglalkozó népszerű blog szerkesztője és szerzője – félszáz ilyen és ezekhez hasonló kérdés megválaszolására vállalkozik kötetében, hogy másokat is közel hozzon rajongása tárgyához: Itáliához – és teszi mindezt közérthetően, tudományos apparátus nélkül, könnyed, szórakoztató stílusban.”

A könyv megvásárolható a kiadónál, vagy országszerte a nagyobb könyvesboltokban!