Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Hústvéti előkészületek Campania-ban – 2

A nagypéntek ünnepe Campania-ban sok városban másként alakul, mindenhol más szokások uralkodnak. Ma Agerola, Sarno és Maiori állomásokon állunk meg. 

Agerola-ban a La Via Crucis keretében zajlik a megemlékezés. Ezen a napon délutántól egészen estig járják a várost az emberek, beöltözve az antik római katonák, bírák és nemesek ruháiba – így járva végig a passiót egy kb. 10 km hosszú szakaszon a városban. Az alábbi videóval ebbe is betekintést kaphatunk:

Sarno a következő állomásunk. Az 1200-tól élő hagyomány ebben a középkori kisvárosban az alábbiak szerint alakul. A La Processione delle Croci e Paputi során kilenc szerzetes megy végig az utcákon hófehér csuhában és a fejet teljesen takaró csuklyában.  Más szerzetesek piros csuhát viselnek, a két szín együtt a fájdalmat, szenvedést és a vért szimbolizálja. A menet során vallásos énekeket kántálnak.

A húsvéti campania-i készülődés utolsó állomásához érkeztünk, Maiori-ban járunk. A La Processione dei Battenti már a nagyhét csütörtökén elkezdődik és pénteken zárul. Csütörtökön közös énekléssel járják az utcákat az emberek, pénteken pedig fáklyákkal és gyertyákkal a kézben követik végig a passió állomásait – ez az antik rituálé is régi szerzetesrendek ránk hagyott öröksége.