Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Abruzzo

 

 

 

 

Terület:                                 10 753 km2

Lakosság száma:              1 332 728 (2014.)

Népsűrűség:                       124,89 fő/km2

Megyék:                                L’Aquila, Chieti, Pescara, Teramo

Székhely:                              L’Aquila

 

Földrajz

A régió földrajzilag Közép-Olaszországhoz tartozik, azonban minden más szempontból (történelmi, kulturális, pénzügyi-gazdasági értelemben és dialektus tekintetében) sokkal inkább dél-olaszországi jellemzőket hordoz.

Földrajzi értelemben rendkívül változatos a helyzete: hegyek, dombok, síkság és tengerpart mind-mind elérhető ebben a viszonylag kicsi régióban.

Klímája főként a tengerparton alapvetően mediterrán, száraz és meleg nyarakkal és esős telekkel. A hegyekben a magasság növekedésével fordított arányban csökken a hőmérséklet, a nyarak frissebbek.

A régió határai az évek folyamán többször változtak. Először 1233-ban említik a régiót, mint a Szicíliai Királyság részét. Az 1800-as években az akkor már több megyéből álló régió a Nápolyi Királyság része lett, később Molise régióhoz csatolták, területének egy részét el is veszítette. Molise-től való különválása után határait 1963-ban definiálták pontosan.

Abruzzo 36%-a természetvédelmi terület, három nemzeti parkja és egy regionális parkja van, ahol egészen speciális flórát és faunát találhatunk.

2010-ben egy védett tengeri övezetet is kialakítottak kb. 37 km2-en, Torre del Cerrano közelében.

Kultúra

A régióban beszélt dialektusokat négy csoportra lehet osztani.

Legnagyobb kulturális központjai Pescara-ban a Museo delle Genti D’Abruzzo, és a Museo Casa Natale di Gabriele D1Annunzio, L’Aquila-ban pedig a Museo Nazionale D’Abruzzo.

A régió leghíresebb szülötte Gabriele D’Annunzio (költő, regényíró, novellista és színdarabíró), de meg kell említenünk Ignazio Silone író-költőt is, és Ennio Flaiano-t, aki író, forgatókönyvíró és újságíró volt.

A régióban sok híres, nem csak olasz film forgott az elmúlt években.

(Néhány név az itt filmet forgató leghíresebb színészek közül, a teljesség igénye nélkül: Terence Hill és Bud Spencer, Mickey Rourke, George Clooney, Sean Connery, Rutger Hauer.)

Három fő egyeteme: Universitá degli Studi ‘Gabriele D’Annunzio’, Universitá degli Studi dell’Aquila, Universitá degli Studi di Teramo.

abruzzo

Gazdaság

Gazdasági értelemben sokat segített a Pescara-t Rómával összekötő A25-ös autópálya megépítése. A 2009-es földrengés természtesen komoly fék volt a gazdasági növekedésben, de alig több mint egy évvel később már biztatóak voltak az adatok. A világgazdasági válság itt is éreztette a hatását, de a dél-olasz régiók tekintetében a leggazdagabbnak számít.

Gyorsan fejlődött a fémfeldolgozó- és az élelemiszeripar területén, de ugyanez mondható el a szállítmányozás és a telekommunikáció viszonylatában is. Fontos iparágak még a vegyipar, a textilipar és a kézművesség. Fejlődő iparágai a gyógyszeripari kutatások, az elektronika és a magfizika.

Mezőgazdaságát a füge, répa, burgonya és paradicsom termesztése jellemzi, nem beszélve a szőlőről és a borról, valamint az elmaradhatatlan oliváról, olaj formájában is.

Nagy mennyiségben termelnek azonban céklát, dohányt, árpát, búzát is.

Állattenyésztési szempontból a juh és a szarvasmarha tartása a jelentős.

Turizmus, közlekedés

A turistákat manapság már nem csak a tengerpart, a nemzeti parkok, múzeumok, hanem az utóbbi időben a hegyvidéken a téli sportok szerelmesei számára kialakított sípályák és egyéb létesítmények is vonzzák.

Közlekedését tekintve fontos vasútvonal-hálózattal rendelkezik, az autópályák közül az A14, A24, A25 vonala érinti; a régiónak két fő repülőtere és négy fontos kikötője is van.

Linkek, felhasznált források:

http://it.wikipedia.org/wiki/Abruzzo

Régió

A régió hivatalos oldala értelemszerűen kihagyhatatlan és megkerülhetetlen:

http://www.regione.abruzzo.it/portale/index.asp

Gazdasági info

Ha mindenképpen ebben a tartományban szeretnél hivatásszerűen/cégszerűen tevékenykedni, az alábbi, gyakran frissülő honlap milliónyi segítséget nyújthat. Pályázatokról, régiós bontásban:

http://www.concorsi.it/regione/abruzzo

Érdemes még forgatni a Gazzetta Ufficiali Concorsi oldalait is!

Hírek – helyi vegyes

A lokális események követésére egyik legalkalmasabb módszer az alábbi oldalt átlapozni, ahol politikai, gazdasági, utazási, kulturális és sporthíreket is találhatunk, akár régiókra bontva:

http://www.abruzzo24ore.tv/

Környezet

Info azoknak, akiknek szívügye a környezet és annak védelme. Alább találhatók a nemzeti parkok és természetvédelmi területek, melyek a régióban fellelhetők:

http://www.parks.it/regione.abruzzo/index.php